Dit is Brussel ten voeten uit.
Toen de Brexit-campagne gevoerd werd in Groot-Brittannië lieten de boven-ons-gestelden in Brussel weten dat, hoewel ze van plan waren om binnenkort met een pensioenwet te komen, ze daar even mee zouden wachten tot na het referendum. De uitleg: ze wilden de uitslag niet "beïnvloeden."
Dat is natuurlijk je reinste flauwekul. Als Brussel dacht dat de op handen zijnde pensioenwet Britten ervan zou overtuigen dat ze lid moesten blijven zouden ze het pakket ongetwijfeld wél gepresenteerd hebben.
Pieter Omtzigt van het CDA was ook bang dat het allemaal wat zou tegenvallen. Anders dan de meeste van zijn collega's zat hij al enige tijd boven op deze zaak. Daarbij richtte hij zijn pijlen eerst en vooral op staatssecretaris Klijnsma. Die hield haar kaken namelijk stijf op elkaar terwijl de Nederlandse kiezer gewoon recht heeft op informatie:
De dag na de Brexit kwam Klijnsma vervolgens toch met wat informatie. Wel moet vermeld worden dat de echte tekst van de overeenkomst nog altijd geheim is. Brussel eist dus weer meer macht en invloed op voor zichzelf, maar wil nog niet zeggen hoe de nieuwe wet er exact uitziet.
We weten dus wat we moeten verwachten als de echte tekst naar buiten komt: het wordt ongetwijfeld weer een puinhoop en Brussel legt zijn wil weer op aan ons en andere lidstaten. Daarbij is het opvallend dat de pensioenwet is voorgesteld door een Britse eurocommissaris terwijl haar land zich er dus helemaal niet aan zal houden.