Wat doe je als de werkelijkheid allemaal onprettige waarheden bevat? Nou, dan ontken je 'm gewoon.. of je verzint natuurlijk een complot. Republikeins presidentskandidaat Donald Trump doet het in ieder geval allebei.
Zoals De Dagelijkse Standaard gisteren al rapporteerde zit de campagne van Donald Trump ineens in zwaar weer. Nadat het de zakenman uit New York nog mee leek te zitten vorige week dinsdag, was afgelopen dinsdag een teleurstelling. Alhoewel Trump de staat Arizona binnenhengelde, verloor hij Utah met zo'n grote marge dat hij geen enkele delegate overhield aan de diep-Republikeinse staat.
Ook in peilingen tegen Hillary staat Trump er niet bepaald florissant voor. Het gat tussen de twee was maandenlang enkele procentpunten (in het voordeel van Clinton), maar de luidruchtige centrum-linkse rouwdouwer heeft zijn achterstand flink zijn oplopen de afgelopen dagen. De kans dat Trump het in november zou kunnen winnen van de voormalige first lady slinkt met de dag.
Dat zijn onaangename feiten, maar gelukkig is er een beproefde methode om om te gaan met slecht nieuws: ontken het gewoon. Lieg zo hard dat het lijkt alsof je een punt hebt en beschikt over meer informatie dan de rest, verzin complottheorieën en wijs natuurlijk ook een zondebok aan.
Dat is de methode-Trump die hem al miljoenen stemmen opleverde de afgelopen maanden:
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/713820823665119232
Vanwege al het gepoch, alle verkiezingsoverwinningen en de kakofonie aan Trump-nieuws zouden we het allemaal bijna vergeten. Maar kijk voorbij Trumps rijkdom, voorbij zijn eindeloze monomane borstklopperij en voorbij z'n trophy wife Melania: en je ziet daar staan, een zielige en boze oude man.
Boos op de wereld, boos op de mensen. Boos op iedereen. Uiteindelijk is niet z'n welvaart en z'n kiezerspotentieel de ware Donald Trump, maar dat oude boze opaatje. Onthoud dat, mensen.