De roze bloggers verschijnen binnenkort in het beklaagdenbankje van de Raad van State.
Vorige week kondigde de Kiesraad een voor GeenPeil heuglijk feit aan: het actiecomité van het weblog GeenStijl slaagde erin om een referendum over het associatieverdrag met Oekraïne definitief te laten inroosteren.
Maar vandaag werd duidelijk dat het initiatief wellicht toch in de kiem gesmoord wordt. Aanstaande donderdag dient een beroep tegen het uitroepen van het referendum bij de Afdeling Bestuursrecht van de Raad van State. Als het appel wordt toegewezen, dan gaat het referendum alsnog van de baan. De Raad van State geldt namelijk als het hoogste juridische college op het gebied van staatsrecht, en schrijft vandaag:
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State houdt op donderdag 22 oktober a.s. om 14.00 uur een rechtszitting over het besluit van de Kiesraad om een referendum te houden over de Associatieovereenkomst met Oekraïne. Tegen dit besluit is een beroepschrift ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak.
De zaak is begonnen door Jeroen de Kreek, een anti-Israël-activist die probeert te 'bewijzen' dat de nazi's en de Joden eigenlijk één en dezelfde beweging zijn. In september 2013 kondigde De Kreek ook al aan om DDS juridisch aan te pakken, maar daar is sindsdien nooit meer iets van vernomen.
Ditmaal beweert De Kreek dat GeenPeil de handtekeningen voor de actie nooit online had mogen verzamelen; volgens de juridische activist hadden Jan Roos en consorten uitsluitend mensen handtekeningen mogen laten zetten op papieren formulieren, en is elke vorm van automatisering verboden. Daarom heeft hij een beroepschrift ingediend bij de Raad van State.
In een reactie laat GeenStijl weten het verloop de zaak dan ook zonnig in te zien:
GeenStijl/GeenPeil betreurt de actie van De Kreek, die in het verleden door een rechter ontoerekeningsvatbaar is verklaard, maar voelt zich gesterkt in de wetenschap dat de Kiesraad zwart op wit aan ons verklaard heeft dat het verzamelen van handtekeningen op digitale wijze is toegestaan, mits we deze steunbetuigingen voor een referendum uiteindelijk op papier zouden aanleveren. Dat is als zodanig gebeurd. GeenPeil ziet de behandeling van deze zaak door de Raad van State derhalve met vertrouwen tegemoet.
Donderdag meer informatie, dus.