Agent Nationale Recherche aangehouden wegens verkopen informatie aan onderwereld

Geen categorie09 okt 2015, 19:00
Een politieagent is gearresteerd omdat hij gevoelige en geheime informatie verkocht aan de onderwereld.
Bronnen melden aan NRC Handelsblad dat een agent van de Nationale Recherche is aangehouden omdat hij geheime informatie verkocht aan leden van de georganiseerde misdaad. Het zou gaan om internationale drugsorganisaties en om criminele motorclubs. Zo had en heeft hij goede contacten met leiders van de motorclubs No Surrender en Satudarah.
Een woordvoerster van het Openbaar Minister legt uit:
"De man zit vast op verdenking van corruptie, plichtsverzuim en witwassen van crimineel geld."
Blijkbaar werd de politieagent op 29 september aangehouden. Bij zijn arrestatie werden ook computers en flink wat geld in beslag genomen.
"In het belang van het onderzoek" werd de arrestatie tot nu toe geheim gehouden. Dit omdat de zaak "nogal gevoelig" ligt. Niet zo gek natuurlijk, aangezien het om de onderwereld, geheime informatie én een corrupte agent gaat. Op dit moment onderzoeken de Rijksrecherche en de politie welke informatie er precies verhandeld is. Duidelijk is al wel dat het om bijzonder gevoelige informatie gaat waarmee professionele criminelen hun voordeel konden doen.
Volgens de politie en het OM gaat het om "het grootste justitiële schandaal sinds de IRT-affaire." Bij die affaire bleek dat de politie zelf in drugs handelde. Als dit daarmee vergeleken wordt betekent het dat de schade enorm is.
Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) zegt zich dan ook buitengewoon veel zorgen te maken. De nieuwssite Nu.nl citeert hem:
"Dit is zeer ernstig. De politie is afhankelijk van informatie van burgers, maar dan moet de politie wel betrouwbaar zijn."
Hij legt uit dat de corruptie van de agent wel kan verklaren waarom de politie het zo lastig heeft gehad om de georganiseerde misdaad effectief te bestrijden:
"We hebben afgelopen jaren miljoenen geïnvesteerd in de aanpak van de zware criminaliteit. Ik vraag me af of deze zaak er mee te maken heeft dat we daar maar moeizaam successen boeken."
Net als Marcouch is CDA-parlementariër Peter Oskam buitengewoon bezorgd - niet alleen over de informatie die verkocht is, maar ook over de stand van zaken bij de politie. Kan de politie nog wel vertrouwd worden? Hij zegt:
"Dit zou jarenlang onderzoek in strafzaken teniet kunnen doen. Ik vraag me af hoe dit zo lang heeft kunnen bestaan en welke zaken hierdoor schade oplopen."
Kamerlid Gert Jan Segers van de ChristenUnie voegt daar aan toe:
"Dit is buitengewoon schokkend. Dat bovenwereld en onderwereld zo vermengd zijn had ik in ons land niet voor mogelijk gehouden."
Het moge duidelijk zijn dat deze zaak het vertrouwen in de politie flink zal ondermijnen. Het is nu aan de minister en de staatssecretaris om uit te leggen wat er precies gebeurd is en hoe de corrupte agent in kwestie hier zo lang mee heeft kunnen wegkomen. Als de antwoorden het Parlement niet tevreden stellen konden er weleens spreekwoordelijke hoofden rollen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten