GeenPeil actie meer dan geslaagd: GeenStijl haalt 440.000 handtekeningen op voor referendum

Geen categorie28 sep 2015, 9:00
Zondagavond rond 19:00 liet de organisatie weten dat er zo'n 443.000 handtekeningen waren opgehaald.
De GeenPeil-actie van GeenStijl (en het GeenPeil-comité) is een groot succes gebleken. Na een wat langzame start hebben maar liefst 443.000 Nederlanders de petitie ondertekend. Hierdoor wordt de Tweede Kamer gedwongen om het verzoek om een referendum uit te schrijven serieus te nemen.
In de petitie richten ondergetekenden zich tegen een mogelijk associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Volgens het comité gaat het verdrag de Nederlandse belastingbetaler letterlijk miljarden euro's kosten; en dat op een moment dat Nederlandse gezinnen het zelf al moeilijk genoeg hebben om rond te komen.
GeenPeil is een initiatief van Burgercomité-EU, weblog GeenStijl en het Forum voor Democratie van eurofoob Thierry Baudet. Ze zijn tegen de uitbreidingsdrift van de EU, die volgens hen ten koste gaat van de Nederlandse democratie. Volgens hen komt de regering in Den Haag niet meer op voor de belangen van het Nederlandse volk, maar doet zij enkel nog wat Brussel wil.
Nou wordt de term 'eurofoob' natuurlijk eerst en vooral gebruikt om eurocritici weg te zetten als emotioneel en overdreven nationalistisch, dat dan ook de reden is dat wij de term eurocritici gebruiken, maar dat laten we maar even liggen. Het belangrijkste punt is immers dat dit een samenwerking is tussen twee organisaties en het weblog GeenStijl, en dat de samenwerking buitengewoon effectief is gebleken.
De organisatie had tot maandag 28 september (dat is vandaag) om 300.000 handtekeningen in te zamelen om een raadgevend referendum te laten organiseren. Hoewel meerdere clubs geprobeerd hebben om dat hoge aantal handtekeningen in te zamelen was dat voor de actie van GeenPeil nog niemand gelukt. Nu dus wel.
Eerder stemde de Tweede Kamer voor het associatieverdrag. Door de actie van GeenPeil komt er nu een raadgevend referendum over deze materie. Hoewel het parlement de uitslag van het referendum naast zich neer kan leggen is dat politiek gezien natuurlijk een buitengewoon gevoelige beslissing; één waardoor partijen zichzelf mogelijk beschadigen, tenminste als uit het referendum blijkt dat de Nederlandse kiezer tegen het verdrag is.
De dames en heren van GeenStijl leggen uit dat het hoge aantal van 443.000 handtekeningen feitelijk ongekend is... en iets waar de politiek zich serieus zorgen om moet maken:
"Feit: GeenPeil heeft bij deze stand anderhalf keer méér supporters dan alle politieke partijen tezamen leden hebben."
PVV-leider Geert Wilders laat weten bijzonder verheugd te zijn:
"Fantastisch nieuws, echt geweldig. Ik heb het van het begin af aan gesteund. Prachtig dat het er nu komt. De PVV gaat campagne voeren voor een NEE !''
Zelfs D66 is positief over de actie. D66-Kamerlid Kees Verhoeven legt uit:
"Het is een knappe prestatie van GeenPeil dat het zoveel mensen heeft gemobiliseerd om te tekenen zodat het referendum er nu dus ook komt. Het referendum is door een initiatiefwet van D66 mogelijk geworden en het is mooi te zien dat daar nu meteen gebruik van wordt gemaakt. Het toont aan dat Europa sterk leeft onder de bevolking en het is nu aan de voorstanders van het verdrag om aan Nederland duidelijk te maken waarom dit verdrag tussen de EU en de Oekraïne een ja-stem verdient. D66 is voorstander van dit verdrag, we zien liever dat Oekraïne samenwerkt met Europa dan onder het juk van Poetin terecht komt.''
Ook Pieter Omtzigt van het CDA is onder de indruk. Daarbij benadrukt hij nog maar eens dat zijn partij een voorstander is van het associatieverdrag, maar daar voegt hij aan toe dat hij wél vindt dat de regering de uitslag van het referendum dient te eerbiedigen:
"Het CDA is voorstander van dat verdrag: Oekraïne en de EU zijn buren en het is goed als zij hun economieën voor elkaar openstellen en nauw met elkaar samenwerken. Maar een associatieverdrag is geen lidmaatschap. Dat is voor Oekraïne niet aan de orde en zou een ander besluit van de regering vergen. Het CDA is geen voorstander van referenda. Maar je kunt niet het hele Nederlandse volk om een mening vragen en daarna zomaar zeggen: we doen er niets mee. Het CDA vindt dus dat de regering de uitslag van dit referendum wel dient te volgen.''
Het is nu afwachten wanneer het referendum precies gehouden zal worden... en wat de regering precies met de uitslag doet als het eenmaal achter de rug is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten