Slecht nieuws voor de Clintons: in de twee staten die aankomend voorjaar als eerste naar de stembus gaan om de Democratische presidentskandidaat te kiezen, heeft ze geen voorsprong meer.
De peilingen voor Hillary Clinton - ooit gezien als de onontkoombare kandidaat voor de Democraten bij de presidentsverkiezingen in 2016 - zien er steeds slechter uit. Alhoewel ze in veel staten nog een voorsprong heeft op haar concurrenten, ziet het er in twee cruciale staten slecht voor haar uit:
Vermont Senator Bernie Sanders has become the Democratic primary’s frontrunner in the key caucus states of Iowa and New Hampshire, according to a CBS News poll, conducted with YouGov.
He has the vote of 43% of likely Democratic caucus voters in Iowa, whereas Hillary Clinton has 33%. The poll of 1670 people has a margin of error of +/- 6.6%.
Among 1350 voters in New Hampshire, Sanders lead widens to 52% versus Clinton’s 30%, with a margin of error of +/- 7.4%.
Alhoewel Iowa en New Hampshire maar twee staten van de vijftig zijn, zijn ze wel van cruciaal belang. Als Clinton daar niet weet te winnen, wordt de kans dat ze de nominatie nog wint behoorlijk klein. De andere staten volgen doorgaans de lijn die door de eerste staten zijn uitgestippeld. Ook zou een verlies in die staten inhouden dat donateurs stoppen met het geven van geld: niemand doneert immers aan 'losers'.
Bernie Sanders is eigenlijk helemaal geen Democraat, maar een onafhankelijke socialist die al tientallen jaren namens Vermont een senaatszetel bezet. Aanvankelijk leek zijn poging om namens de Democratische Partij de presidentiële nominatie op te eisen dan ook gedoemd tot mislukken, maar dankzij intensief campagnevoeren - met name in Iowa en New Hampshire - weet Sanders langzaam maar zeker naamsbekendheid te creeëren en verovert hij beetje bij beetje het electoraat van zijn rivale Hillary Clinton.
De aftakeling van Clintons campagne biedt overigens niet alleen kansen aan de veel linksere Sanders. Andere grote namen onder 'rechtse' of 'centrum' Democraten kunnen hun kans schoon zien, en werpen zich mogelijk binnenkort in de strijd. De naam van vice-president Joe Biden wordt vaak genoemd, maar ook zijn voorganger Al Gore zou een poging kunnen wagen. Minister van buitenlandse zaken John Kerry is een derde mogelijkheid.