De vice-premier en minister van Sociale Zaken laat onderzoek doen.
Minister Asscher (Sociale Zaken) heeft vandaag laten weten dat hij onderzoek laat doen om te bepalen hoeveel officiële arbeidsongeschikten een uitkering krijgen. De reden dat hij zich hier opeens mee bezighoudt zijn uitlatingen van de vakbond van verzekeringsartsen (Novag).
Volgens Novag is er sprake van een groot gebrek aan herkeuringen en krijgen daardoor ongeveer 150.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering terwijl ze daar geen recht op hebben omdat ze kunnen werken.
Asschers reactie:
"Dat is een vergaande bewering en een enorm groot getal. Daar schrik ik van, dus dat ga ik uitzoeken."
De minister wil onder andere informatie hebben van uitkeringsinstantie UWV. Wat zijn, vraagt hij zich af, hun ervaringen? Zijn ze het eens met Novag of overdrijft die organisatie?
Zo zegt Novag onder meer dat grote aantallen 'arbeidsongeschikten' maar eens in de tien jaar worden herkeurd nadat ze één keer (gedeeltelijk) zijn afgekeurd. Veel van deze 'arbeidsongeschikten' herstellen in de tussenliggende jaren, maar krijgen hun uitkering wel gewoon en kunnen dus op kosten van de belastingbetaler thuis blijven zitten.
Een voorbeeld: dit jaar worden 32.000 arbeidsongeschikten herkeurd. In totaal telt Nederland officieel 800.000 arbeidsongeschikten die een uitkering krijgen. In sommige gevallen is dat de WGA (voor tijdelijke arbeidsongeschikten), voor de rest is dat de IVA (voor mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn). Opmerkelijk genoeg geldt dat met name mensen in de IVA te lang een uitkering krijgen.
Blijkbaar gelooft Asscher in ieder geval zelf dat Novag het weleens bij het rechte eind kon hebben. Hij maakt namelijk al plannen om dit soort uitkeringsfraude - want dat is het - tegen te gaan:
"Als je met meer artsen meer mensen aan het werk krijgt, moet je die artsen zoeken. Maar mensen die echt arbeidsongeschikt zijn, moet je niet elke drie maanden gaan keuren."
De VVD wil nu dat het systeem veranderd wordt om ervoor te zorgen dat mensen niet lange tijd gebruiken kunnen maken van de IVA. Dat lijkt een stap op de goede weg. We kunnen ons echter ook afvragen of het niet verstandig is om arbeidsongeschikten zélf aansprakelijk te stellen voor dit soort zaken; controleer, maar zorg ervoor dat ze dat zelf ook doen, zonder dat de overheid ze daartoe moet dwingen.