De Afghanen gaan dit jaar van de regen in de drup. De ene tiran wordt verdreven door de nog ergere.
Het is een publiek geheim dat de in Kabul zetelende regering van Afghanistan helemaal niet zoveel in de melk te brokkelen heeft in het Oosten van het land. Feitelijk is dat gebied al jaren in handen van de Taliban en de groep zwaait er de scepter over omvangrijke stukken land bij - en zelfs over - de Pakistaanse grens.
Maar de Taliban komt er steeds meer onder druk te staan. ISIS is namelijk ook actief in Afghanistan, en verovert er steeds meer terrein:
"Ze kwamen in talloze grote witte pickup trucs met machinegeweren erop", vertelt stam-oudste Haji Abdul Jan van één van de veroverde dorpen aan persbureau Reuters. "En ze begonnen te vechten tegen de Taliban. Die konden de strijd niet aan en sloegen op de vlucht." Exit Taliban: voorlopig hadden in het dorp van Abdul Jan de nieuwkomers het voor het zeggen.
De ISIS-handlangers zijn voor een klein deel lieden die daadwerkelijk uit Syrië terugkomen, maar voor een groot deel ook overgelopen voormalige Talibanstrijders. Ze branden de papavervelden plat die een groot deel van de inkomsten van dit gebied vormen, maar bemoeien zich verder - gek genoeg - minder met het persoonlijke leven van de dorpelingen zelf.
Overigens wordt ISIS in Afghanistan niet rechtstreeks bestuurd door al-Baghdadi en zijn club vertrouwelingen vanuit de 'ISIS-hoofdstad' Raqqa in Syrië. De veroverde gebieden in landen als Afghanistan grenzen niet rechtstreeks aan het ISIS-territorium in Syrië en Irak. De door ISIS overgenomen Afghaanse dorpen gelden daarentegen als een soort vazalstaat waarover de Syrische ISIS-opperdivisie niet het dagelijks bewind voert.
De Taliban hebben gereageerd door een smeekbede naar al-Baghdadi te sturen. Ze doen een beroep op de ISIS-leider om hen met rust te laten, aangezien de beide terreurorganisaties elkaars religieuze broeders zouden zijn en natuurlijke bondgenoten.