1. Home
  2. Merkel: het vertrouwen is weg

Merkel: het vertrouwen is weg

Geen categorie12 jul 2015, 21:00
Het wordt volgens de Duitse bondskanselier een moeilijke zaak.
Eerder vandaag vergaderden de Europese ministers van Financiën met elkaar over een mogelijk nieuw steunpakket voor Griekenland. Die vergadering verliep volgens experts en insiders vrij moeilijk, met name doordat de Duitse minister en de president van de ECB - Mario Draghi - nogal verschillend over de zaken dachten.
Om 16:00 uur werd deze vergadering van de ministers van Financiën gevolgd door een vergadering van de Europese regeringsleiders zelf. Ook nu liet Duitsland van tevoren duidelijk merken dat het behoorlijk kritisch is ten opzichte van Griekenland.
Europese regeringsleiders zijn verdeeld over de vraag of de Grieken een nieuw steunpakket mogen krijgen. Volgens de Duitse bondskanselier Merkel is het vertrouwen weg en wordt het daardoor moeilijk een akkoord te bereiken. "De voordelen moeten opwegen tegen de nadelen."
Ook zei ze:
"We kunnen niet tegen elke prijs een deal sluiten. Ik weet dat er enorm veel druk is om een akkoord te sluiten, maar de voordelen moeten wel opwegen tegen de nadelen. Niet alleen voor de toekomst van Griekenland, maar ook voor de eurozone."
Onze eigen premier Rutte lijkt die mening min of meer te delen. Hij liet vooraf weten dat het zeker nog geen uitgemaakte zaak was dat de Grieken nieuwe steun krijgen. Nederland wil alleen meer geld aan de Grieken geven als zij bereid zijn om álle maatregelen te nemen die, volgens Nederland en Duitsland, nodig zijn.
Ondertussen lijkt het erop dat de spanning tussen de Europese regeringsleiders zelf een beetje toeneemt. Frankrijk wil de Grieken bijvoorbeeld koste wat het kost in de eurozone houden. Zoals president Hollande eerder vandaag zei:
"Dit gaat niet alleen over Griekenland, dit gaat over heel Europa."
Italië denkt daar net zo over. Premier Renzi:
"Als dit zo doorgaat verliezen we het vertrouwen van de Europese burgers."
Nederland en Duitsland zullen daar ongetwijfeld op antwoorden dat de EU het vertrouwen van hún burgers juist verliest als Griekenland gemakkelijk een nieuw steunpakket krijgt. Daar komt bij, zullen Rutte en Merkel uitleggen, dat de rekening uiteindelijk naar hun toegeschoven zal worden, niet naar Frankrijk en Italië - twee landen die zelf ook in de problemen zitten en gesteund worden door de rest van de Europese Unie.
De Zuid-Europese landen hebben dus een andere mening. In hun ogen betekent een Grexit het begin van het einde voor de hele eurozone; een toekomstbeeld dat ze ten koste van alles willen voorkomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten