Wie dacht dat het akkoord dat de Verenigde Staten en Iran onlangs sloten zou resulteren in een hernieuwde vriendschap, zal teleurgesteld worden.
Eerder deze week bereikten onderhandelaars van de Amerikaanse regering en onderhandelaars van het Iraanse ayatollah-regime een akkoord over kernenergie in Iran. Het was een proces dat vele maanden geduurd heeft, en enkele keren bijna mislukt is. Zoals hoofdredacteur Michael al schreef gaat het om enkele grote stappen die nu worden gezet:
De deal bestaat uit twee belangrijke componenten:
1. Iran geeft (Westerse) inspecteurs toegang tot alle nucleaire complexen
2. Iran bouwt zijn nucleaire arsenaal af.
3. In ruil voor die openheid en het afbouwen van het nucleaire arsenaal worden de sancties op Iran verlicht. Hierdoor kan de economie van dat land aantrekken en hebben zowel de regering als Iraanse burgers meer financiële ruimte.
Ondertussen blijft het VN-wapenembargo nog vijf jaar van kracht. Als Iran de voorwaarden van de deal schendt – bijvoorbeeld door inspecteurs geen toegang te verlenen of het nucleaire arsenaal niet af te bouwen – worden alle sancties weer actief.
Maar het onderhandelingsproces heeft de twee landen niet veel nader tot elkaar gebracht. Eerder vanochtend maakte ayatollah Ali Khameni - de opperste leider van Iran - bekend dat het land een tegenstander zal blijven van het Midden-Oostenbeleid van het Witte Huis:
"Of de deal nou is goedgekeurd of afgekeurd, we zullen onze vrienden in Palestina, Bahrein, Jemen, Syrië, Irak en Libanon altijd blijven steunen. Zelfs na dit akkoord verandert ons beleid ten opzichte van de arrogante VS niet", aldus Khamenei.
Khameni voegde daar wat oorlogszuchtige taal aan toe. Hij zei niet verheugd te zijn mochten Iran en de Verenigde Staten in een gewapend treffend verwikkeld raken, maar voegde daar wel aan toe dat - mocht dit gebeuren - de Verenigde Staten een pijnlijke "vernedering" voor de kiezen zouden krijgen.