Het is crisis in Europa.
Hoewel de onderhandelingen over het lot van Griekenland nog altijd doorgaan wordt de Griekse crisis met de dag serieuzer. Op het ECB-hoofdkantoor in Frankfurt hangt, aldus De Telegraaf, ondertussen een ware crisissfeer. De reden? De ECB is er allerminst zeker van dat Griekse banken maandag opengaan. In theorie zou het zomaar kunnen dat ze hun deuren gesloten houden om te voorkomen dat er een ware bank run plaatsvindt en de Griekse economie definitief naar het hiernamaals wordt geholpen.
Hoewel de onrust toeneemt gaat het er op de diverse markten nog steeds vrij rustig aan toe:
Op de financiële markten lijkt nog geen paniek uitgebroken. De rente op obligaties van zuidelijke landen liep vanochtend zelfs wat terug.
De Europese aandelenmarkten stonden op voorzichtige winsten. Zelfs de Griekse beurs ging een stap van 1% omhoog. Deze week zakte de Griekse index tot het laagste punt in drie jaar tijd. Over heel 2015 zakte de index al 17%.
De euro daalde vanochtend iets ten opzichte van de dollar. Geen teken van vertrouwen, maar de daling bleef beperkt tot een minnetje van 0,5%.
De enige vraag is hoe dit komt? Gaan investeerders ervan uit dat de Grieken en de eurozone uiteindelijk alsnog een deal met elkaar sluiten, of anticipeerden de markten al eerder op een mogelijke Grexit waardoor de impact daarvan al grotendeels verwerkt is (voor het mogelijk daadwerkelijk gebeurt)?
Ondertussen speelt de Griekse premier Tsipras met vuur. Ondanks de onderhandelingen met de eurozone is hij namelijk op bezoek gegaan bij Vladimir Poetin, in Moskou. Hoewel experts denken dat Rusland de Grieken geen financiële steun kan verlenen (het land heeft het zelf erg lastig), zijn deze gesprekken vrijwel zeker bedoeld om druk te zetten op Europa: Tsipras wil aantonen dat een Grexit in meer macht voor Rusland zal zorgen in de regio. Dat is een waar nachtmerriescenario voor Europa en al helemaal voor Amerika.