Taliban helemaal terug in Uruzgan

Geen categorie28 mei 2015, 11:03

Vier jaar lang streden Nederlandse militairen met man en macht tegen de Taliban in de Afghaanse provincie Uruzgan. Vijf jaar na het einde van de missie, lijkt de islamitische terreurbeweging Uruzgan weer over te nemen.

Vijf jaar na het vertrek van de Nederlandse militaire missie uit Afghanistan, gaat het weer helemaal mis in Uruzgan. Afghaanse regeringstroepen zijn gevlucht uit versterkte posten rond de stad Deh Rawood, waar Nederland een grote militaire basis had. Alleen in het stadscentrum zijn nog wat regeringssoldaten aanwezig en op veel gebouwen in de stad wapperen witte vlaggen als teken van overgave aan de Talibanstrijders. Een paar dagen geleden ontkende het Afghaanse leger nog dat de Taliban terrein won in Uruzgan, maar nu blijken de islamitische strijders flinke successen te hebben geboekt.Tot overmaat van ramp zijn 37 Afghaanse soldaten ook nog eens overgelopen naar de Taliban.

Nederlandse veteranen van de Uruzganmissie reageren verslagen.

"Onvoorstelbaar. Al het werk voor niks"

aldus veteraan Leroy de Wit. Ex-militair Jeffrey Pieters:

"Zo hard ons best voor gedaan pff..."

Veteraan Bart van den Boogaart schrijft op Facebook dat de politiek het Nederlandse leger niet genoeg heeft gesteund.

"Uruzgan: De leerschool voor de Krijgsmacht. In Uruzgan zijn we volwassen geworden. Het bleek een ideaal oefenterrein voor onze skills en drills. Maar ook: in Uruzgan werden de gevolgen van de bezuinigingen pijnlijk duidelijk. Gebrek aan alles, van munitie tot broeken. Beggars Army.... Maar het gebrek aan middelen werd ruimschoots gecompenseerd met inzet, vindingrijkheid, bloed, zweet en tranen. Het moge duidelijk zijn aan de NLD militair zal het niet liggen, onze achilleshiel is het politieke apparaat. Gebrek aan visie, zowel op de lange als op de korte termijn."

De Taliban is overigens niet de enige groepering die tegen de regering van Afghanistan vecht. Sinds kort is ook IS actief in het land. Hoewel beide groepen de heerschappij van de sharia willen vestigen en dus ogenschijnlijk hetzelfde doel nastreven, beschouwen IS en de Taliban elkaar niet als bondgenoten. Zo noemde IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi de leider van de Taliban een "dwaas" en een "ongeletterde krijgsheer".

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten