De hoofdstad van de provincie Anbar is nu echt gevallen.
Eerder berichtten wij al dat ISIS grote delen van de Iraakse stad Ramadi in handen had. Vanavond werd bekend dat de stad nu helemaal gevallen is. De moslimextremisten hebben het er nu helemaal voor het zeggen en leggen hun versie van de sharia (islamitische wetgeving) op aan alle inwoners.
ISIS-strijders proberen Ramadi al sinds vorig jaar in te lijven, maar maakten afgelopen week een opmars richting de provinciale hoofdstad van Anbar, de grootste provincie van Irak. IS gebruikte vrijdag autobommen om de stad binnen te dringen. Zeker honderd Iraakse militairen en stamleden werden gedood. Of het IS daadwerkelijk zou lukken om de hele stad te veroveren, was lang niet duidelijk. Strijders bezetten een belangrijk overheidsgebouw, maar leken zich zaterdag terug te trekken.
Ramadi is de hoofdstad van de provincie Anbar en is alleen daarom al van groot (strategisch belang). Daar komt bij dat de stad en de provincie zelf een belangrijke rol speelden zogenaamde "Anbar Awakening": de militaire actie waarbij soennitische stammen zich verenigden met Amerika en samen Al Qaeda bevochten. De club van, toen nog, Osama bin Laden werd toen bijna helemaal vernietigd in Irak. In de jaren sindsdien heeft Al Qaeda - en organisaties die aftakkingen zijn van die terroristische organisatie, waaronder ISIS - helaas een behoorlijke comeback gemaakt, wat nu dus resulteert in de verovering van Ramadi door terroristen.
Het is daarom bijzonder begrijpelijk dat Amerikaanse soldaten op Twitter laten weten dat ze dit als een persoonlijke nederlaag beschouwen (ook al kunnen ze er niets aan doen, ze hebben nu eenmaal geen toestemming van president Obama om weer in te grijpen):
Watching Ramadi fall to ISIS tears me up. 103 people from my Brigade died there. Not typo. I'm 24, dumb, & in combat. pic.twitter.com/EBs20w8zvL
— captain nemo (@PlunkettPrime) May 15, 2015
Een bron bij het Iraakse leger zegt, aldus De Telegraaf, dat het ontzettend chaotisch is in de stad. "ISIS-strijders zijn in bijna elke straat en het regent mortieren," vertelt hij. Dat is bepaald niet verbazingwekkend omdat dat de strategie van ISIS behoorlijk goed samenvat. De extremisten laten niets aan het lot over als ze een stad of dorp veroveren: ze gaan achter alle mogelijke andersdenkenden aan en leggen hun wil meteen op aan een ieder.