'De reddingsoperatie van ABN Amro gaat de Nederlandse belastingbetaler waarschijnlijk zo'n 7 miljard euro kosten.' Dat
bericht De Telegraaf. De krant voor Wakker Nederland baseert zich daarbij op uitspraken van minister Dijsselbloem zelf.
"De boekwaarde van de bank schatten wij op dit moment in op ongeveer 15 miljard euro. Dat is een bedrag dat we ook via de beursgang willen incasseren, al kan dat ook hoger of lager uitpakken", aldus de bewindsman.
Hij gaat verder dat het de bedoeling is om "de opbrengst zo groot mogelijk te maken." Daarbij legt hij uit dat het volgens hem nooit het plan was om het belastinggeld terug te krijgen dat gebruikt werd om ABN overeind te houden.
"Wat wel speelde is dat we een enorme schade wilde voorkomen die zou optreden indien we niet tot nationalisatie zouden overgaan. De financiele sector stond immers op omvallen," aldus de bewindsman.
De reden dat ABN nu de beurs opgaat is dat de bank er volgens de minister "klaar" voor is. "Dit is het moment om de volgende stap te zetten, omdat ABN Amro een sterke internationale bank is, die haar klanten goed kan bedienen en dividend kan uitkeren."
Critici van de nationalisatie van ABN Amro stelden al meteen dat de kans groot was dat de belastingbetaler flink wat miljoenen zou verliezen aan de investering. Zij blijken nu gelijk te hebben. Tegelijkertijd zeggen voorstanders van de nationalisatie dat niets doen tot een aanzienlijk grotere kostenpot had geleid; met niet alleen de ABN die failliet ging, maar andere grote banken mogelijk ook.
Wat vind jij van de beslissing van de staat om ABN te nationaliseren en nu tegen verlies op de beurs te laten gaan?