Thierry Baudet en co willen een burgerinitiatief voor een parlementaire enquête over de invoering van de euro. Een strak plan.
De EU-sceptische Baudet laat weer eens van zich horen. Dit keer wil hij met een groep auteurs en hoogleraren middels een burgerinitiatief, waar 40.000 handtekeningen voor nodig zijn, afdwingen dat de Tweede Kamer een beslissing maakt over een parlementaire enquête naar de invoering van de euro. Via NOS.nl:
Ze noemen de invoering van de euro een van de ingrijpendste politieke besluiten uit de Nederlandse geschiedenis. "Nog altijd verbaast het ons hoe het mogelijk is geweest dat zo'n ingrijpende beslissing met zo weinig kritisch debat gepaard ging."
De auteurs schrijven op hun site Peuro.nl:
De invoering van de euro was één van de meest ingrijpende politieke besluiten uit de Nederlandse geschiedenis. Met het Verdrag van Maastricht (1992) besloten de Europese leiders dat het tot dan toe voornamelijk economische samenwerkingsverband van de EG een politiek-monetaire component zou krijgen: de euro.
(...)
De Nederlandse bevolking heeft het recht om – via haar parlementaire vertegenwoordigers – beleidsmakers en beslissers onder ede te horen, zodat duidelijk wordt hoe degelijk de besluitvorming rondom de invoering van de euro is geweest. Teken daarom ons burgerinitiatief voor een parlementaire enquête over de invoering van de euro op www.peuro.nl.
De oprichters van het initiatief zijn Thierry Baudet, Victor Broers en Arno Wellens, allemaal auteurs die kritische boeken over de EU en de euro hebben geschreven. Er staan ook een paar interessante namen bij de ondertekenaars van het initiatief: Paul Cliteur, Jort Kelder, Arjo Klamer en Ad Verbrugge, om er maar een paar te noemen.
Ik zou zeggen: ondertekenen die hap (er zijn wel wat persoonlijke gegevens nodig, maar anders is het burgerinitiatief helaas niet geldig). Er is geen enkel argument om géén parlementaire enquête te willen. Het is een democratisch recht, en de invoering van de euro heeft veel negatieve gevolgen gehad voor Nederland. Het zou fantastisch zijn als dit onderwerp in ieder geval op de agenda van de Tweede Kamer wordt gezet.