PVV trapt campagne pas af op 28 februari

Geen categorie24 feb 2015, 13:00
Logisch, maar ergens ook wel weer dieptriest.
De verkiezingen voor de Provinciale Staten, en daarmee indirect voor de Eerste Kamer, vinden plaats op 18 maart. Dat is over minder dan een maand. Toch zijn er nog steeds (flink wat) partijen die hun campagne nog niet officieel begonnen zijn. Case in point, de PVV.
Geert Wilders en co. laten vandaag weten in een email aan diverse media dat hun campagne pas op de 28e van deze maand begint. Dit betekent dat de PVV minder dan drie wekenlang campagne zal voeren.
De campagne voor de verkiezingen van de Provinciale Staten gaat nu echt beginnen!
Zaterdag 28 februari start de Partij voor de Vrijheid haar campagne. Dat gebeurt in Rotterdam op de markt bij Blaak voor de Markthal. Geert Wilders, Marjolein Faber en andere kandidaten en Kamerleden zijn aanwezig voor het startschot.
Laat me eerst even uitleggen waarom ik dit dieptriest vind: in alle andere democratische landen voeren partijen feitelijk een permanente campagne. Ze zijn continu bezig met nieuwe verkiezingen. Dit is met name het geval in Amerika, maar ook in Groot-Brittannië is men al minstens enkele maanden van tevoren bezig om zieltjes te winnen.
Op de één of andere manier willen de meeste Nederlandse partijen daar nog steeds niet aan. Ze wachten rustig af tot de verkiezingen voor de deur staan en gaan dan opeens in campagnemodus. Het gevolg: in die paar weken dat ze er hard aan trekken overtuigen ze totaal geen zwevende kiezers; ze slagen er op zijn hoogst in om de eigen achterban naar de stembus te laten komen, maar dat is het dan wel.
Jammer, zeker omdat we op dit moment opgezadeld zitten met een waar nachtmerriekabinet. Hoe meer zetels de oppositie haalt, hoe beter. Daarom zou het fantastisch zijn als alle oppositiepartijen maanden geleden al waren begonnen met hun campagne.
Daar komt bij dat de peilingen voor de Eerste Kamer en de Tweede Kamer niet hetzelfde beeld laten zien. Ja, de PVV zou met gemak de grootste partij worden in de Tweede Kamer als er vandaag landelijke verkiezingen waren, maar wat de Eerste Kamer betreft zullen Wilders en co. het CDA en D66 vrijwel zeker voor moeten laten gaan. Met een langere campagne had Wilders dat eventueel kunnen veranderen.
Dat gezegd hebbende is het ergens ook wel weer logisch dat de PVV het relatief rustig aan doet (wat overigens ook geldt voor andere partijen, zie bijvoorbeeld het CDA): de partij doet het op dit moment heel aardig in de peilingen in bepaalde provincies. Zo kan de PVV bijvoorbeeld vrij gemakkelijk de grootste partij worden in Zuid-Holland. Het risico van een lange campagne is dat je fouten maakt, welke vervolgens ongenadig hard kunnen worden afgestraft. Dat is zeker het geval bij de PVV; de mainstream media doen er immers alles aan om Wilders en de zijnen te beschadigen. Geef ze een excuus om los te gaan en ze zullen dat niet nalaten.
Kortom, hoewel het van het grootste belang is dat de oppositiepartijen de coalitie op grootse wijze verslaan bij de Provinciale Statenverkiezingen is het ook wel weer logisch dat Wilders voor een korte campagne kiest. Laten we hopen dat hij - en andere partijen zoals het CDA - er in de komende 3,5 week toch nog in slagen om VVD en PvdA nog ernstiger te verzwakken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten