Nee, Turkije moet geen lid worden van de Europese Unie. Nooit

Geen categorie01 feb 2015, 13:57
Volgens de Nederlandse ambassadeur in Turkije wil een grote meerderheid van de Turken dat Turkije zo snel mogelijk lid wordt van de EU. Nou en?
Het blijft verbazingwekkend om te zien hoe sommige mensen blijven trekken aan het dode paard dat kandidaat-lidstaat Turkije is. Nu weer de Nederlandse ambassadeur in Turkije Ron Keller. Afgelopen week waren alle Nederlandse ambassadeurs terug in Nederland voor een ambassadeursconferentie, ook Keller. Tegen Elsevier zegt hij: "Mijn oprechte waarneming is dat de grote meerderheid van de Turkse bevolking de hoop en de verwachting heeft dat Turkije zo snel mogelijk lid zal worden van de EU."
We blijven maar poeslief doen tegen Turkije. Ik snap dat niet. Dat we Turkije te vriend moeten houden vanwege onze belangen in het Midden-Oosten, staat buiten kijf. Maar de Nederlandse ambassadeur gaat veel en veel te ver. Hier volgt een belangrijk citaat uit het Elsevier-interview waaruit zijn (en dus ook die van de Nederlandse overheid) kruiperigheid ten opzichte van Erdogans Turkije blijkt. Er is volgens de ambassadeur geen 'wrevel' ontstaan na de recente 'diplomatieke botsingen' tussen Nederland en Turkije:
"Daarvoor is onze langjarige vriendschap veel te hecht. De Turken zien ons nog altijd als een open en modern land. Maar er zijn ook zorgen. Turkije heeft een traditie waarin religieuze groepen goed met elkaar kunnen samenleven. Ze maken zich zorgen over de manier waarop er wereldwijd met minderheden wordt omgegaan, niet alleen in Nederland. Ze zien algemene tendensen van xenofobie en racisme, een negatieve houding tegen de islam. Die zorgen delen ze ook met Nederland. Ons kabinet heeft dit opgepakt, tot tevredenheid van de Turken.
Omgekeerd zijn er natuurlijk ook zaken waar wij ons zorgen over maken. Zo praten wij veel over de persvrijheid. Turkije is een kandidaat-lidstaat van de Europese Unie, het is dus logisch dat we ze aan de criteria proberen te houden. Maar de Turken willen dit ook zelf. Iedere nieuwe wet wordt op EU-criteria getoetst, daar hoeven wij niets voor te doen. En de nieuwe regering onder president Erdogan heeft van EU-toetreding zijn speerpunt gemaakt. Toen Erdogan werd ingehuldigd zei hij dat zijn eerste prioriteit zou zijn het vastberaden nastreven van EU-lidmaatschap. Het beeld dat Turkije van de EU zou afbewegen klopt niet."
Er zijn duizenden redenen om Turkije niet bij de EU te willen. Nu niet, straks niet, nooit. Ik pak mijn oude maar nog altijd actuele lijstje waarom Turkije geen lid van de EU mag worden er maar weer eens bij. Het zijn slechts zes van de duizenden redenen, maar het zijn wel zes van de belangrijkste:
1. Turkije ligt slechts voor een klein deel in het continent Europa. Voor de rest ligt het in Azië.
2. Het land grenst aan Syrië en Irak, twee landen die de EU beter niet als directe buren kan hebben. Turkije als buffer tussen de EU en het Midden-Oosten is veel wijzer.
3. Turkije kan in de EU kan bepalen wat er in Nederland moet gebeuren, omdat het grote land (80 miljoen inwoners) in de EU meer stemmen zou hebben dan een klein land als Nederland (17 miljoen inwoners).
4. Turkije is een overwegend islamitisch land. Hoe kan dat samen gaan met een Europese cultuur die is gebaseerd op joods-christelijke en humanistische normen en waarden?
5. Het relatief arme Turkije gaat de belastingbetaler hartstikke veel geld kosten, net zoals met landen als Roemenië en Bulgarije.
6. En, last but not least, in Turkije geldt er een verminderde vrijheid van meningsuiting en ook de pers wordt beknot.
Wat betreft dat laatste punt: persvrijheid is pas persvrijheid als alle journalisten vrij zijn om te schrijven wat ze willen. In Turkije worden Erdogan-kritische journalisten echter massaal opgepakt middels razzia's. Erdogan heeft helemaal niks met persvrijheid. Het is te walgelijk voor woorden dat de Nederlandse ambassadeur in Turkije zich daar zo relativerend over uitlaat.
Sommige Turken willen ongetwijfeld bij de Europese Unie omdat ze bang zijn dat Erdogan Turkije kapotmaakt door het land steeds onvrijer en islamitischer te maken. Dat is echter geen goede reden om dan maar alle argumenten tegen Turkse toetreding te laten varen en het land toe te laten tot de EU. Alsjeblieft, zeg. We hebben al genoeg problemen in de EU zónder Turkije als EU-lid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten