1 januari is amper een halve dag begonnen, of Litouwen wordt al overstelpt met complimenten voor de succesvolle invoering van de euro. Nu Griekenland ineens afkoerst op een frontale botsing met de
eurozone gezien er daar
parlementsverkiezingen aankomen waarbij stalinistische revolutionairen aan kop gaan, waren Brussel en Frankfurt wel weer toe aan een succesverhaaltje over de eenheidsmunt. Ze vonden het in Litouwen. De Baltische staat heeft namelijk per vandaag de euro geadopteerd als officieel wettelijk betaalmiddel. En voordat de zon vandaag goed en wil de top van de hemel bereikte, was Litouwen al aan het baden in een zee van complimenten
over hoe goed alles gaat:
De invoering van de euro in Litouwen is zonder problemen of incidenten verlopen. Dat meldde de centrale bank van dat land. Ook de grootste banken van het land spreken van een probleemloze overgang.
Litouwen voerde donderdag als 19e EU-staat de euro in ter vervanging van de litas. Daarmee telt de eurozone sinds donderdag zo'n 337 miljoen inwoners.
De Belgische krant De Standaard (uiteraard niet te verwarren met deze Dagelijkse Standaard) sprak ook hoopvolle woorden voor de andere leden van de eurozone: "
Eurozone krijgt er een snelle groeier bij," zo kopten de Vlamingen.
Uiteraard wil ik niemand diens optimisme ontzeggen, want er is niets zo lekker als een jaar positief aanvangen. Een goed begin is het halve werk, nietwaar?
Maar optimisme moet wel gestoeld zijn in de realiteit. En die is momenteel als volgt: de complimentenregen voor Litouwen is nogal aan de voorbarige kant, want we weten nog helemaal niet hoe het land gaat presteren binnen de gehavende monetaire unie. In Griekenland kon de eerste zeven jaar ook probleemloos met de euro betalen voordat daar alle problemen zich begonnen te ontvouwen.
Voor Litouwen in het bijzonder geldt dat er schuivende geopolitieke machtsbalansen zijn die de macht en de invloed van de Baltische staat ver te boven gaan. Poetin hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd van Vilnius, en de Litouwers zijn ondanks hun lidmaatschap van zowel de NAVO als de EU hun leven niet 100% zeker met zo'n likkebaardende dictator op slechts een kleine afstand.
Laten we dus nog even wachten met de slingers uithangen voor Litouwen. Uiteraard gun ik onze bondgenoten in de Baltische staten hun economische voorspoed en hun geluk. Maar of dit monetaire avontuur een succes wordt, dat zal de tijd moeten leren. Het is nu namelijk nog te vroeg voor dit soort conclusies.