Volgens 'bronnen' vindt Angela Merkel het allemaal prima als Griekenland de eurozone verlaat. Zou het?
De Duitse kwaliteitskrant Der Spiegel claimt op basis van anonieme bronnen dat Angela Merkel en haar econmische rechterhand Wolfgang Schäuble het momenteel niets meer kan schelen als Griekenland onder leiding van een marxistische Syriza-regering de eurozone vaarwel zegt:
De Duitse regering zou er geen problemen meer mee hebben als Griekenland uit de euro stapt. Volgens bondskanselier Angela Merkel en minister van Financiën Wolfgang Schäuble zou de Eurozone een Grexit kunnen overleven.
Dat meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel op gezag van anonieme regeringsbronnen
Merkel en Schäuble denken dat de Europese economie nu een stuk weerbaarder is dan drie jaar geleden.
Ik geloof best dat die zogenaamde 'regeringsbronnen' een dergelijke boodschap graag uitzenden: de Grieken dreigen over enkele weken een partij te verkiezen die bereid is om hardball te spelen met Brussel en Berlijn. Tegen afspraken in bezuinigingen annuleren, ambtenaren aannemen en de staatsschuld weer laten oplopen. Het extreem-linkse Syriza wil het, en Duitsland dat voor miljarden uitgeleend heeft aan Athene, is niet het land om iets dergelijks met lede ogen aan te zien.
Vandaar dus alle spierballentaal.
Maar ik denk ook dat wel dat we het niet moeten overkwalificeren.
Alhoewel de kans op een Griekse exit uit de eurozone wel degelijk groter is dan ooit tevoren, moeten we wel beseffen dat een dergelijke route voor zowel Duitsland als Griekenland sowieso niet geldt als de beste optie.
Ten eerste heeft Duitsland dus - zoals reeds gezegd - miljarden aan leningen gepompt in Griekenland. Dit is allemaal geld waar Berlijn naar kan fluiten als Griekenland uit de euro gezet wordt. Duitsland heeft dus - voorlopig - een financieel belang bij het bij de club houden van Griekenland.
Ten tweede - en dat is iets waarover Syriza niet eerlijk is - is dat Griekenland eigenlijk Duitsland nog veel harder nodig heeft dan andersom. Duitsland kan het verlies van de miljardenleningen aan Griekenland makkelijk missen. Griekenland, echter, kan de Duitse leningen totaal niet missen; het land zou er acuut van wegzakken in een nog diepere recessie dan het exemplaar uit 2009.
Beide partijen hebben er dus belang bij dat Griekenland lid blijft van de muntunie. De enige manier waarop Griekenland dan toch de eurozone verlaat is als Syriza in onderhandelingen ook daadwerkelijk zo'n harde toon aanslaat tegen Duitsland als dat ze nu in de verkiezingscampagne zeggen te gaan doen.
Het klinkt dus gek, maar de toekomst van de muntunie kan dus wel eens afhangen van de ruggegraat van één man: Syriza-leider: Alexis Tsipras. Maar als de man zich namelijk ook maar een beetje inschikkelijk toont, blijft het in de eurozone business as usual, welke dreigementen Merkel momenteel ook moge maken.