Sultan Erdogan 'laat honderden journalisten arresteren'

Geen categorie12 dec 2014, 21:00
Erdogan goes full dictator.
Als u in het verleden stukken van ons hebt gelezen over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan weet u dat wij geen fans van hem zijn. De man is een autocraat pur sang - of eigenlijk: een islamistische autocraat - en breidt zijn macht steeds verder uit. Nog even en er is werkelijk geen sprake meer van checks and balances in Turkije.
Vreemd genoeg maakt hij tegenwoordig geen geheim meer van zijn ronduit dictatoriale plannen. Hij kondigt genoeglijk aan dat hij meer macht en invloed wil en zorgt ervoor dat de politie critici zonder problemen kunnen oppakken. En daar bedoel ik dan mee: zonder bewijs dat er een misdrijf is gepleegd.
In de voorbije jaren is het dan ook snel bergafwaarts gegaan met individuele rechten in Turkije. Met name (kritische) journalisten hebben het moeten ontgelden. Als ze niet werden opgepakt verloren ze hun baan, en in sommige gevallen werden buitenlandse journalisten - snel 'geheim agenten' genoemd door Erdogan - gewoon van de ene op de andere dag uitgezet. Wel zo praktisch natuurlijk, dan hoef je nooit meer last van ze te hebben.
Hoewel de meeste mensen dachten dat het niet veel erger kon worden in Turkije, blijkt dat een vergissing van formaat te zijn. Gisteren liet Fuat Avni - een anonieme Twitteraar die waarschijnlijk een hoge positie bekleedt in de Turkse regering - namelijk weten dat er nieuwe massa-arrestaties gepland staan. De beoogde slachtoffers zijn allemaal critici van de president.

Avni laid bare a three-stage plan orchestrated by President Recep Tayyip Erdoğan in close coordination with Justice Minister Bekir Bozdağ, Interior Minister Efkan Ala and National Intelligence Organization (MİT) head Hakan Fidan. Simultaneous police raids to be conducted in several provinces in Turkey will see the detention of more police chiefs who conducted investigations into corruption and al-Qaeda cells in Turkey.

The government will also detain hundreds of critical journalists, including the editors-in-chief of the Zaman, Today's Zaman, Bugün and Taraf dailies.

The operation will be expanded in the second and third stages to include prominent businesspeople, media owners, civil society representatives and more journalists. Avni claimed that the government has already planned who will replace the editors of the Hürriyet and Sözcü dailies.

Avni is het voorbije jaar beroemd geworden in Turkije omdat hij dit soort waanzinnige acties steevast kort voor ze daadwerkelijk plaatsvonden op Twitter slingerde. Daarbij legt hij ook steeds uit wat de strategie erachter precies is welke personen betrokken zijn bij de plannen. Keer op keer blijkt Avni gelijk te hebben.
Lees verder op pagina 2: persorganisaties, de oppositie én de gewone Turkse kiezer roeren zich.
De kans is dus groot dat de genoemde personen er binnenkort inderdaad aan moeten geloven. De Turkse oppositie roert zich en veroordeelt de op handen zijnde arrestaties nu al, maar de kans is bijzonder klein dat Erdogan zich daar door laat beïnvloeden. Als puntje bij paaltje komt is de oppositie namelijk volstrekt machteloos; je kunt de seculiere partij de CHP en de nationalistische MHP op zijn best papieren tijgers noemen. En eigenlijk zijn ze zelfs dat niet.
Pınar Türenç, president van de Press Council (Pers Raad, of Media Raad), heeft vandaag ook fel uitgehaald naar de regering. "De beschuldigingen zijn intimiderend, ook al zijn ze nog niet bewaarheid. De geruchten dat 150 journalisten van kranten zoals Zaman, Bugün en Taraf gearresteerd zullen worden is ontzettend bedreigend; zij vormen niet alleen een bedreiging voor persvrijheid maar zelfs voor het bestaan van de democratie in Turkije." Ze voegt daar aan toe dat "de normalisering van arrestaties van journalisten een duidelijke indicatie is" dat het niet goed gaat met de democratie. "Ik kan de arrestatie van zelfs maar één journalist niet accepteren. Het doel van de 150 arrestaties is om chaos te creëren en andere journalisten angst in te boezemen" waardoor ze hun werk niet meer durven doen, aldus Türenç.
Ze heeft natuurlijk honderd procent gelijk, maar helaas is haar impact zo mogelijk nog kleiner dan die van de oppositieleiders. Erdogan ziet haar als een onschuldig keffertje; ze blaft wat, maar zoals u weet bijten blaffende honden niet. Ook de (rake!) kritiek van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen (die zegt dat het goedkope intimidatietechnieken zijn die niet thuishoren in een democratie) zal Erdogan koud laten. Juist die man is door hem immers bestempeld tot staatsvijand nummer één.
Het enige sprankje hoop is dat steeds meer Turken zich boos maken om dit soort machtsgrepen en razzia's van Erdogan. Zoals Today's Zaman bericht:

Meanwhile, thousands of Twitter users have called Zaman journalists “heroes” and have been reacting to their possible detention with the hashtag #Yıldıramazsınız (You cannot deter us). This hashtag is second on the list of top-trending Turkish hashtags on Twitter, following # ZalimdenKorkmuyoruz (We are not afraid of the tyrant), which references President Erdoğan for being authoritarian in his relations with the media, the business world and towards anti-corruption protests.

De enige hoop die er nog is, is dat Turken zélf aangeven dat ze hun buik vol hebben van Erdogans machtshonger en zich nu eindelijk tegen hem verenigen. Alleen dan kan er misschien het één en ander veranderen... en kan de Turkse democratie misschien nog gered worden. Doen ze niets dan is het binnenkort écht game over.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten