Wie macht wil uitoefenen, moet afschrikking durven gebruiken. De meeste Europese landen, waaronder ons eigen Nederland, zijn echte softies geworden op het wereldtoneel. Het zal te maken hebben met het feit dat we al zo lang niet meer in
een oorlog zijn verwikkeld in West-Europa, maar het is bijzonder onverstandig om als een stel hippies maar te hopen dat iedereen in de wereld vrede nastreeft.
We hebben de afgelopen maanden gezien waar het softe gedrag van Europese toe kan leiden: ISIS heeft
de macht gegrepen in grote delen van Syrië en Irak - we doen in feite niks - en Vladimir Poetin daagt het vrije Westen uit door steeds meer delen van Oekraïne
te bezetten met zijn leger - opnieuw doen we niks.
Jaap de Hoop Scheffer, voormalig secretaris-generaal van de NAVO, schrijft in een artikel in CDV, het blad van het wetenschappelijk instituut van het
CDA, dat Europeanen weer moeten leren denken in termen van machtsbalansen en afschrikking. Zo werkt de internationale politiek namelijk, of je het nou wil of niet. Ik denk dat hij daarin gelijk heeft.
Hij zegt:
"We zullen in het Westen, en dan vooral in Europa, opnieuw moeten leren denken in termen van machtsbalansen om onder andere via afschrikking - we houden niet zo van dat woord, maar het is goed er aan te wennen - te voorkomen dat instabiliteit verder toeneemt."
Tenzij we uiteindelijk niks meer willen betekenen in de wereld en bij de eerste de beste dreiging toegeven aan het volgende land met expansiedrift (in dit geval Rusland), moeten we meer met de vuist op tafel gaan slaan. Helaas zegt De Hoop Scheffer ook dat Europa "één gecoördineerd geluid moet laten horen", wat dus betekent dat hij (stiekem) een Europees leger wil, en daar ben ik absoluut geen voorstander van.
"De Europese Unie is een financieel-economische reus, een politieke puber en een militaire pygmee. Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bewegen alle weg van de Brusselse instituties. Europa zal meer één gezicht moeten tonen en één gecoördineerd geluid laten horen."
Echter, De Hoop Scheffer heeft dan wel weer gelijk dat Europese landen als Nederland slechts iets kunnen bereiken op het gebied van hard power (dus machtsvertoon waar en wanneer dat maar nodig is) als er genoeg wordt geïnvesteerd in Defensie. "De Nederlandse defensiebegroting is in talloze bezuinigingsoperaties op een zeer bedenkelijk niveau aangeland." En zo is het.
Het is wachten tot een nieuw kabinet inziet dat het zo niet langer kan, want ik heb de hoop op meer geld voor Defensie gedurende deze kabinetsperiode al heel lang geleden opgegeven.