De PVV laat de Senaat heus niet links liggen

Geen categorie08 dec 2014, 19:00
Doet de PVV mee met de verkiezingen in maart? Natuurlijk wel. Geert Wilders is niet gek.
Er zijn weinig sites inhoudelijk zo sterk als Publiekrecht & politiek. Het is een van mijn favoriete sites als ik zoek naar achtergrond over parlementaire processen. Maar in een artikel over de PVV en de Provinciale Staten-verkiezingen van maart volgend jaar ('Een Senaat zonder PVV?') slaat de redactie de plank volkomen mis.
In het artikel wordt gespeculeerd over wat de in de peilingen steeds populair wordende PVV gaat doen bij de PS-verkiezingen. Of, beter gezegd, er wordt gespeculeerd of de PVV überhaupt meedoet met de verkiezingen die belangrijk zijn voor de samenstelling van de Eerste Kamer. Wilders heeft nog altijd niet bekendgemaakt of zijn partij meedoet. Dat weten we pas uiterlijk 2 februari.
Er zijn volgens het artikel twee redenen waarom de PVV mogelijk niet meedoet met de verkiezingen.
De eerste reden: de PVV zit niet meer in het centrum in de macht zoals tijdens Rutte I, toen het kabinet samen met de gedoogpartner niets liever wilde dan een meerderheid in de Senaat om voor de PVV belangrijke wetgeving erdoor te krijgen. Nu de partij van Wilders politiek gezien buitenspel staat omdat niemand met de partij wil samenwerken (behalve de VVD), is een grote PVV in de Senaat niet zo belangrijk voor Wilders, aldus het artikel.
Een tweede reden is dat het nog maar de vraag is of Geert Wilders voldoende capabele kandidaten kan vinden en kan voorkomen dat allerlei fracties uit elkaar vallen na de verkiezingen.
Kort gezegd: de eerste reden is je reinste flauwekul. Wilders kan een grote fractie in de Senaat altijd wel gebruiken, om wetgeving tegen te houden of om voor de PVV belangrijke wetgeving te steunen. Geen enkele politieke partij laat zo'n grote kans op meer macht en invloed liggen. Ook de PVV niet.
De tweede reden is wel een punt van zorg voor Wilders. Eerlijk is eerlijk: het was de afgelopen jaren een enorme bende in de provinciale fracties van zijn partij. Wilders zal een betere selectieprocedure moeten hebben om slechte kandidaten eruit te filteren (en tegelijkertijd zal hij moeten oppassen met wat hij zegt, om actieve PVV'ers niet weer af te schrikken, zoals met de 'minder Marokkanen'-uitspraken, waar hij overigens geen woord van terugneemt).
Vervolgens schrijft Publiekrecht & politiek in een conclusie:

Als de PVV de statenverkiezingen en daarmee de Eerste Kamer links laat liggen, ontstaat een buitengewoon interessante dynamiek. Een behoorlijk brok zetels - 10 van de 75 - zal dan worden verdeeld onder andere partijen. Het is niet waarschijnlijk dat de coalitie van VVD en PvdA daar erg van gaat profiteren. De partijen die wél profiteren (SP? CDA? D66?), krijgen een belangrijk aandeel in het lot van het kabinet, dat gedurende zijn hele bestaan al tegen het ontbreken van een vaste meerderheid in de Eerste Kamer aanloopt. Er breken interessante tijden aan.

Dit is wensdenken pur sang. Ik kan er niets anders van maken. Het is totaal niet logisch voor Wilders om de komende verkiezingen links te laten liggen, zeker nu zijn partij de grootste partij is in de peilingen. Of hij moet zijn hele partij willen opblazen en geen moer meer te maken willen hebben met de politiek. Dat lijkt me niet, in ieder geval niet in dit stadium. Samenvattend heb ik slecht nieuws voor iedereen die de PVV het liefst ziet verdwijnen: Wilders doet gewoon mee, en hij gaat de verkiezingen waarschijnlijk nog winnen ook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten