De activistische homolobby wil dat de gemeente Tholen drie 'weigerambtenaren' ontslaat.
Kun je als homostel in de gemeente Tholen in Zeeland trouwen met elkaar? Ja. Net als in iedere andere gemeente in Nederland. Dat er gewetensbezwaarde trouwambtenaren werken, betekent niet dat homo's worden benadeeld. Homo's kunnen gewoon doen waar ze zin in hebben.
Toch wil de Nederlandse homolobby, verenigd in het tamelijk bemoeizieke en ronduit knettergekke COC, dat de gemeente Tholen drie trouwambtenaren ontslaat omdat zij alleen huwelijken willen sluiten tussen één man en één vrouw.
De eis voor het ontslag van de trouwambtenaren is tamelijk bizar, omdat ze alledrie zijn aangenomen vóór 1 november. Vanaf 1 november mogen gemeenten geen gewetensbezwaarde trouwambtenaren meer aannemen. Daarvoor mocht dat nog gewoon.
Dat noemen we tolerantie. Helaas is het COC, dat altijd tolerantie predikt, zelf niet bepaald tolerant:
Volgens het COC had de benoeming nooit mogen gebeuren: "Een paar van gelijk geslacht heeft recht op een neutrale overheid op de mooiste dag van hun leven". De organisatie beroept zich voor de ontslageis op de wet. Daarin staat dat gemeenteraden zittende weigerambtenaren kunnen ontslaan.
De gemeente heeft zich netjes aan de wet gehouden. Vanaf 1 november mogen er geen nieuwe trouwambtenaren met gewetensbezwaar bij komen. Dus wat is het probleem nou precies? Is dit weer zo'n schreeuw om aandacht van het COC? Daar lijkt het wel op.
Overigens is er helemaal niets mis met gewetensbezwaarde trouwambtenaren. Sterker nog, ik snap heel goed dat bijvoorbeeld orthodoxe christenen moeite hebben met de openstelling van het huwelijk, omdat zij het huwelijk niet zien als iets tussen zomaar twee personen, maar een verbintenis tussen één man, één vrouw en God.
Waarom moet iedereen worden gedwongen, op straffe van ontslag, precies hetzelfde te denken over de openstelling van het huwelijk? Is dat ergens niet ongelofelijk saai?