Staatssecretaris Sander Dekker gaat niet ver genoeg met zijn omroepplannen.
Media die belastinggeld aannemen van de overheid zijn per definitie onbetrouwbaar. Hoe kan er sprake zijn van persvrijheid als de pers 100 procent afhankelijk is van het subsidiepotje van de overheid? Inderdaad, daar is geen sprake van bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Bovendien zorgt de publieke omroep voor concurrentievervalsing. We zouden dan ook zo snel mogelijk van die hele bende af moeten.
Vandaag voerde de Tweede Kamer het grote mediadebat met staatssecretaris Sander Dekker. Dekker wil dat er minder geld
naar amusement gaat en dat er beter wordt gekeken naar de besteding van belastinggeld. Immers, niet voor iedere
brain fart van een programmamaker is het ook echt nodig dat er belastinggeld tegenaan wordt gegooid om er een programma van te maken. Een prima idee, maar...
... De staatssecretaris gaat wat mij betreft niet ver genoeg. Ik vind dat Nederland in principe helemaal zonder NPO kan. Met een beetje goede wil (of fantasie) zou je kunnen zeggen dat we een publieke omroep nodig hebben voor de nieuwsvoorziening, maar dat is de grootste onzin denkbaar. Andere media, die het gewoon doen zonder belastinggeld, zijn beter in het maken en brengen van nieuws dan de publieke omroep. Bovendien is de NPO een gekleurde omroep met een linkse agenda.
Dekker had vandaag eigenlijk moeten voorstellen om in ieder geval de derde zender van de NPO af te schaffen. Dat zou een mooie eerste stap zijn naar het beperken van de macht van belastinggeldverslindend Hilversum. Dan zouden we een paar jaar later kunnen kijken naar het afschaffen van de andere netten, of we zouden dan zo diep in het budget kunnen snijden dat er eigenlijk geen geld meer is voor grootverdieners bij de NPO, en dus ook niet voor die waanzinnige amusementsprogramma's waar niemand wat aan heeft (De Wereld Draait Door, voetbal, etc.).
Ik vertrouw media die teren op belastinggeld pertinent niet. Ik denk dat steeds meer Nederlanders dat ook vinden, en bovendien beginnen in te zien dat ze prima zonder de NPO kunnen. Ja, jammer van het zoveelste seizoen van Wie is de Mol? en Heel Holland Bakt, maar die programma's vinden ongetwijfeld hun weg naar de commerciële zenders. Reken maar. Als er een markt voor is, komt het vanzelf wel goed. Maar, zal een NPO-aanhanger kunnen tegenwerpen, hoe zit het dan met die cultureel-verantwoorde programma's en geschiedenisprogramma's? Nou, dat zijn dan de enige twee redenen om een zeer beperkte NPO overeind te houden.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.