Het Centraal Planbureau (CPB) wil geen enkel commentaar meer geven op uitgelekte cijfers rond Prinsjesdag.
Het klinkt lekker daadkrachtig van het CPB, dat ze voortaan niet meer reageren op uitgelekte cijfers. Ik citeer:
"De laatste jaren is het steeds meer een 'Haagse folklore' geworden voor sommige journalisten om voortijdig cijfers uit de MEV (Macro Economische Verkenning) op te sporten en te publiceren. Soms lijkt er zelfs min of meer gegokt te worden hoe bepaalde kerngegevens in de MEV eruitzien. Het CPB wil dat niet stimuleren, noch er deel van uitmaken."
Aldus het CPB. Zo, die zit, denken ze daar. Er komt geen enkel commentaar meer als cijfers uitlekken. Nou ja, van die regel kan wel worden afgeweken als het heel dringend is:
Het CPB heeft daarom besloten "geen enkel commentaar" meer te geven op gelekte cijfers vlak voor Prinsjesdag. Maar het planbureau stelt erbij dat van die standaard kan worden afgeweken "aangezien de context van het lekken belangrijk is en zeer verschillend kan zijn."
Maar verder houdt het CPB ermee op. Ik snap heel goed dat ze het zat zijn dat hun cijfers uitlekken en dat alle (ja, alle) politieke partijen selectief quoten uit de rapporten die verder nog niet beschikbaar zijn en dat dat heel vervelend is, maar dit nieuwe beleid is geen oplossing voor het probleem.
Het probleem is dat het kabinet iedere keer weer de Prinsjesdagstukken onder embargo wil uitdelen aan politiek en pers, die het dan weer (deels) geheim moeten houden tot de Troonrede op Prinsjesdag. Dat komt onder andere omdat de Troonrede vooral een opsomming van maatregelen van het kabinet is. Als die Troonrede nu eens een visionair verhaal is, dan kunnen die cijfers best zonder embargo worden uitgedeeld.
Ik ben bang dat dat teveel is gevraagd, in ieder geval van de huidige premier, die geen enkele principes en ook geen samenhangende visie op de samenleving en overheid heeft.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.