Derk-Jan Eppink legt eventjes haarfijn uit waarom de naheffing van Brussel beter een sanctieheffing kan worden genoemd.
Waarom de Europese Unie niet werkt in een notendop, door niemand minder dan Derk-Jan Eppink op Jalta.nl:
Wie hard werkt, hervormt, begrotingstekorten snoeit, innoveert en onderneemt moet bijbetalen voor landen die dat steeds minder doen. Frankrijk verlaagde zijn pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 60 jaar; Nederland verhoogde die van 65 naar 67 jaar. Fransen voelen niet voor sociale hervormingen.
Het mag geen verbazing wekken dat met zulke praktijken West-Europese landen als Nederland en het Verenigd Koninkrijk geen zin hebben om honderden miljoenen, zelfs miljarden euro's extra te betalen aan de bureaucratische moloch die Brussel is. Volgens Eppink kunnen we de naheffing beter een sanctieheffing noemen. Hij legt uit:
Wat is het gevolg van een transfereconomie? Kijk gewoon naar het Verenigd Koninkrijk. De Britten zijn woedend en terecht. Cameron verlaagde een begrotingstekort van 12% dat hij erfde van zijn socialistische voorganger Gordon Brown. De nieuwe regering voerde een ondernemingsvriendelijk beleid, stimuleerde innovatie en zette de Britse economie weer op de kaart. Die economie heeft de komende jaren de sterkste groeikansen en kan mogelijk over tien jaar Duitsland inhalen. De EU komt nu met de naheffing die beter een sanctieheffing wordt genoemd.
Eppink heeft 100 procent gelijk. Het is onvermijdelijk dat de Europese Unie uiteenvalt door dit soort wanpraktijken. Niet dat ik daar om zou rouwen overigens. Enfin, lezen dus, dat artikel van Eppink op Jalta. Oh, en dan nog even dit: Jalta heeft nog slechts 100 abonnees nodig om definitief van start te kunnen gaan. Dus als u zich nog niet heeft aangemeld als abonnee en Jalta een kans gunt, neem dan nú een abonnement. Het kost slechts 7 euro per maand.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.