Hoe voorkomen we een ebola-uitbraak in ons land? Door de grenzen te sluiten. Maar dat wil de minister niet.
Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingshulp) is het eens met de oproep van de Britse premier David Cameron om meer geld te investeren in de aanpak van ebola in West-Afrikaanse landen, want het loopt gierend uit de hand met ebola. Nederland helpt mee mee met 30 miljoen euro en een speciaal transportschip om hulpgoederen te kunnen vervoeren naar door ebola getroffen landen als Guinee, Liberie en Sierra Leone.
Ploumen: "Het kan niet zo zijn dat met name een aantal grote landen nauwelijks geld of middelen ter beschikking stellen. Ieder land hoort zijn verantwoordelijkheid te nemen bij de bestrijding van ebola." Dat is helemaal waar. Het plan van Ploumen klinkt goed, maar dat is het niet, want tegelijkertijd blijven de grenzen open voor reizigers van ebola-landen om zonder restricties naar Europese landen te vliegen. Dat is oliedom.
Eerlijk is eerlijk: de huidige paniek omtrent ebola is overdreven. Wat iedereen moet weten, is dat je alleen ebola kunt krijgen als je in contact komt met de lichaamsvloeistoffen van een ebola-patiënt die zichtbare symptomen van ebola heeft (koorts bijvoorbeeld). Toch moeten we alles op alles zetten om te voorkomen dat de ebola-epidemie zich verspreidt naar Nederland en andere Europese landen.
We hebben gezien hoe amateuristisch de VS is omgegaan met een inmiddels overleden ebola-patiënt in Texas: twee verplegers zijn inmiddels ook besmet, één van hen reisde tijdens de besmetting gewoon met een vliegtuig in plaats van dat ze werd geïsoleerd. Ik durf de weddenschap wel aan dat ook Nederland fouten gaat maken als het ebola-virus hier voet aan de grond zet.
Daarom zeg ik het Geert Wilders na: sluit de grenzen om de ebola-epidemie. Het is zwaar onverantwoord om nog langer vluchten toe te staan vanuit ebola-landen naar Europa. Stop daar dus mee.
Volg Frank Verhoef op Twitter.