Er is een massaslachting op handen.
Hoewel het Westen en met name Turkije al dagen zien hoe ISIS de Koerdische grensstad Kobani aan het veroveren is, doen zij weinig tot niets om de Koerden te ontzetten. Het bondgenootschap onder leiding van Amerika zegt dat het niet veel meer kán doen omdat het geen grondtroepen heeft in de regio, terwijl Turkije er voorlopig gewoon de voorkeur aan geeft om toe te kijken.
Het gevolg?
40 procent van Kobani is onderhand al in handen van ISIS en de rest van het stadje zal vrijwel zeker ook vallen.
De situatie is zo bedreigend dat Staffan de Mistura, VN-gezant voor Syrië, de regering-Erdogan
oproept om Turkse Koerden die de grens willen oversteken om Kobani te beschermen te laten gaan. Daarbij herinnert hij de internationale gemeenschap aan de genocide in Srebrenica, die ook alleen maar kon gebeuren omdat de rest van de wereld toekeek terwijl extremisten hele gebieden bezetten en bevolkingsgroepen afslachtten.
Except for one narrow entry and exit point, Mr de Mistura said Kobane was "literally surrounded" by IS, with hundreds of mainly elderly civilians still inside the city centre and another 10-13,000 gathered nearby, AFP reports.
He said the civilians would "most likely massacred'' if the town fell to IS, warning that the UN did not want to see another Srebrenica - where thousands of Muslim men and boys were killed by Bosnian Serb forces in 1995 during the Bosnian conflict.
"We willen graag dat de Turkse autoriteiten vrijwilligers en hun materiaal in staat stellen om de grens over te steken zodat ze bij kunnen dragen aan een zelfverdedigingsmissie" van Kobani, aldus De Mistura eerder vandaag in Geneve. Ook wil de VN dat Turkije de Koerden direct steunt door luchtaanvallen uit te voeren op ISIS-doelen.
Natuurlijk is het schandalig dat Turkije toekijkt terwijl onschuldige Koerden op het punt staan te worden afgeslacht, maar de regerende AK Parti heeft daar lak aan. De vicevoorzitter van die club, Yasin Aktay,
legt uit hoe men tegen dit conflict aankijkt:
"Er is geen tragedie in Kobani zoals de terroristen van de PKK huilen. Er is een oorlog tegen twee terroristische organisaties."
En nee, wat hem en zijn partij betreft wordt de ene organisatie niet geholpen om de andere te beschadigen. Laat ze het maar samen uitvechten, Turkije grijpt wel in als één van de twee haar of haar belangen aanvalt. Zolang dat niet gebeurt vindt Ankara het best. Aktay:
"We gaan niet de voorkeur geven aan één terroristische organisatie boven een andere... we kunnen niet met één groep sympathiseren."
Het is tekenend voor de strategie van president Erdogan en diens kompanen; nog Machiavelliaanser wordt het niet. Aktay en zijn baas weten net zo goed als de VN dat er nog honderden bejaarde Koerden in Kobani zitten die vrijwel zeker zullen worden afgeslacht. Het interesseert ze alleen geen biet; zolang de PKK er maar ernstig verzwakt vanaf komt. Als er wordt ingegrepen kan dat altijd nog op het moment dat ISIS daadwerkelijk bij de Syrische-Turkse grens kampeert. Indien er dan niets meer over is van de PKK in Syrië kan Turkije vervolgens een bufferzone creëren, denkt de regering, waardoor Turken zich geen zorgen hoeven te maken over mogelijke aanslagen van ISIS. Een blinde kan nog zien dat dit een vreselijk slecht idee is, maar Erdogan en co. gokken er toch op.
Indien het westen wil dat Turkije een massaslachting voorkomt dan moet er de komende uren en dagen écht druk op dat land worden gezet; er moet duidelijk worden gemaakt dat dit zo niet kan, en er moet gespeculeerd worden over mogelijke maatregelen (sancties, begin maar wat te roddelen over Turkijes gesprekken met de EU en haar functie in de NAVO, etc.). Misschien dat Ankara dan nog iets doet voor Kobani met de grond gelijk is gemaakt, maar zelfs dan betwijfel ik het. Erdogans AK Parti speelt namelijk gewoon een keihard strategisch spel waarin er geen ruimte is voor termen als "mensenrechten" en "humanitaire redenen" om in te grijpen.