Malala Yousafzay is de eerste terechte winnares van de Nobelprijs voor de Vrede in jaren.
Het is bijna niet te geloven, maar de Nobelprijs voor de Vrede is dit jaar zowaar toegekend aan twee mensen die daar daadwerkelijk recht op hadden: Malala Yousafzay en Kailash Satyarthi.
Satyarthi is een Indiase activist die zich al decennia inzet voor Indiaase kinderen die gedwongen worden om dag in, dag uit in erbarmelijke omstandigheden keihard te werken. Hij heeft er meer dan ieder ander aan gedaan om het aantal kindarbeiders (of eigenlijk: kindslaven) in India significant te verminderen. Zoals het Amerikaanse PBS bericht heeft hij tienduizenden kinderen geholpen; eerst door ze vrij te maken en daarna door ze in staat te stellen om voor zichzelf te zorgen. Deze man had de nobelprijs jaren geleden al moeten winnen, maar werd tot nu toe iedere keer over het hoofd gezien ten faveure van personen of groepen die weliswaar heel wat beloofden, maar die nog nooit iets gepresteerd hadden. Denk daarbij aan Barack Obama, de organisatie die de chemische wapens in Syrië moest vernietigen, en natuurlijk de Europese Unie.
Omdat de Nobelprijs voor de Vrede zo vaak is weggegeven aan mensen/clubs die dat helemaal niet verdienden moet Satyarthi de prijs delen met een andere terechte winnaar, Malala Yousafzay. Deze jongedame - nu 17 jaar oud - zet zich al jaren in voor onderwijs voor (moslim-) meisjes in islamitische landen. Daarbij riskeerde - en riskeert! - ze haar eigen leven. Ze is al een keer aangevallen door Taliban-extremisten, die haar vol in het hoofd schoten. Godzijdank overleefde ze die aanslag waardoor ze haar werk gewoon kon doorzetten. Vorig jaar was ze ook genomineerd, maar toen greep ze om volstrekt belachelijke redenen naast deze prijs. Die fout is dit jaar dus rechtgezet.
Het is de laatste jaren niet vaak gebeurt, maar het Nobelcomité heeft dit jaar zowaar de juiste beslissing genomen en deze nog altijd gewichtige prijs toegekend aan twee helden die het verdienen. Met een beetje mazzel houdt het deze ingezette koers vast.