Voor de eerste keer heeft een Amerikaanse ziekenhuis ontdekt dat een patiënt ebola heeft.
Er is een soort van klopjacht gaande in de Verenigde Staten. De reden? Een man - de identiteit is nog niet bekend van de patiënt, behalve dan dat het een man is - is onlangs opgenomen in het ziekenhuis omdat hij opeens 'ergens' last van had. Hij had spierpijn, koorts, en een zere keel. Omdat de man vijf dagen daarvoor terug was gekomen uit Liberië besloten doktoren om hem op ebola te testen. De conclusie: het is zo ver. Het is de eerste ebola-zaak in Amerika.
De persoon kwam op 20 september terug in Amerika. Op de 24e van die maand begon hij ziek te worden. Vervolgens ging hij naar het ziekenhuis, maar werd hij na onderzoek naar huis gestuurd. Op de 28e werd hij vervolgens opgenomen... waarna bleek dat het toch echt om ebola ging. Met andere woorden: de man heeft acht dagen vrij rondgelopen in Amerika, waarvan vier toen hij al ziek was.
In Amerika is de angst nu uitgebroken. De autoriteiten zeggen dat ze er voor zullen zorgen dat het virus zich niet snel verspreidt - en in de hand kan worden gehouden - maar het valt natuurlijk nog te bezien of het klopt. De aanpak is voorlopig in ieder geval behoorlijk goed en scherp te noemen: ze hebben de ambulance onderzocht waarin de patiënt vervoerd is, waaruit ze concluderen dat de ambulance-medewerkers in ieder geval alle voorzorgsmaatregelen in ere hebben gehouden. Dit betekent dat de kans erg klein is dat andere patiënten die later door dezelfde ambulance vervoerd werden besmet zijn.
Het persoon is zelf ook gecontroleerd. Geen van hen vertoont op dit moment tekenen van ebola. Dit betekent niet dat ze uit de gevarenzone zijn, maar ja; goed nieuws is natuurlijk goed nieuws. Voorlopig in ieder geval.
Tegelijkertijd gaan de autoriteiten de handel en wandel van de man na. Wie heeft hij bezocht? Waar is hij naartoe gegaan? Kan hij anderen per ongeluk hebben besmet?
Hoewel het gemakkelijk is om in paniek te raken is de kans dat het een pandemie wordt klein. Ten eerste kan ebola niet worden verspreid als de patiënt nog niet ziek is, oftewel: als hij de symptomen nog niet heeft. Ebola is dus niet zoals de griep, die je wél kunt verspreiden als de ziekte nog onderhuids is. Dit betekent dat er alleen maar gekeken hoeft te worden naar laatste vier dagen voor zijn opname.
Daar komt bij dat ebola niet besmettelijk is via de lucht, of iets dergelijks. Er moet persoonlijk contact zijn tussen de patiënt en andere mogelijke slachtoffers. In het geval van het ambulancepersoneel kan worden gemeld dat ze a) geen symptomen vertonen en b) dat ze meteen geïsoleerd zijn om ervoor te zorgen dat ze, als ze toch besmet zijn, anderen op hun beurt niet kunnen besmetten. Als ze wel ziek worden, worden ze dus onmiddellijk behandeld. Daar komt het volgende nog eens bij:
For starters, the United States has the luxury of better health care compared to Liberia, Sierra Leone and Guinea. The U.S. has facilities that can "do the kind of isolation that apparently is very difficult to do within the health care infrastructure in the African countries that we are talking about," said Dr. Anthony Fauci of the National Institutes of Health.
Secondly, remember Kent Brantly and Nancy Writebol? The doctor and the American missionary were infected in Liberia, brought to Atlanta's Emory University Hospital, placed in isolation units, treated and discharged. They were the first humans with Ebola to ever arrive in the United States. And they are fine.
De kans is groot dat het virus gestopt kan worden, ook als de patiënt wel enkele vrienden heeft besmet; de Amerikaanse autoriteiten zitten er bovenop om hen meteen te onderzoeken en indien nodig te isoleren van de rest van de Amerikaanse samenleving. Als dat eenmaal gebeurd is kunnen ze niemand meer besmetten.
Ook is de 'epidemie' al sinds maart gaande, maar zijn er relatief weinig mensen besmet geraakt (iets meer dan 6800 individuen). In Nigeria is er al een maand geen nieuw geval ontdekt en ook in Senegal lijkt de situatie onder controle te zijn. In Nigeria alleen wonen 173,6 miljoen mensen: de kans op besmetting is dus bijzonder klein. Natuurlijk betekent dit niet dat Amerika op haar lauweren kan rusten (er is volgens heel negatieve schattingen kans dat 1 miljoen mensen volgend jaar uiteindelijk besmet zijn), maar het is wel veelzeggend: als er snel wordt ingegrepen (en dat wordt er) kan deze situatie gewoon in de hand worden gehouden.