De Amerikaanse president geeft toe dat hij een vergissing van formaat heeft begaan.
In een interview met CBS heeft de Amerikaanse president Barack Obama gisteren toegegeven dat hij en de leden van zijn kabinet de opmars van de soennitische terreurgroep ISIS in Syrië en Irak hebben onderschat. Hij reageerde daarmee op een vraag over recente opmerkingen van James Clapper, het hoofd van de inlichtingendiensten. Die zei eerder hetzelfde en voegde daar aan toe dat ze dachten dat het Iraakse leger de wil en de kracht had om ISIS effectief te bestrijden.
Obamas reactie: "Dat is helemaal waar."
Het is heel aardig van de president dat hij toegeeft dat hij grote fouten heeft gemaakt, maar helaas blijft hij daar voorlopig stug mee doorgaan. Zo blijft hij volhouden dat hij geen Amerikaanse troepen naar Syrië en Irak wil sturen; hij wil de militaire acties beperken tot luchtaanvallen en wil daarnaast op zijn hoogst wat Arabische troepen 'opleiden en trainen.' Zo'n strategie is niet eens bijna voldoende om ISIS te vernietigen. Zoals
The Blaze bericht: als je die organisatie echt wilt elimineren moet je ervoor zorgen dat ze geen vierkante meter ruimte krijgt om zich te verstoppen. Daar zijn grondtroepen voor nodig.
Obama weigert dat te begrijpen. Hij houdt nog steeds bij hoog en bij laag vol dat ISIS best op andere manieren kan worden verslagen. Daarbij onderschat hij de capaciteiten van die organisatie en overschat hij die van zijn zogenaamde Arabische bondgenoten. En dan hebben we het nog maar niet eens gehad over de duur van een dergelijke strategie: als je Arabische troepen centraal stelt
gaat het jaren duren voor er effectief actie wordt ondernomen tegen ISIS. In de tussentijd zal kalief Abu Bakr al-Baghdadi ongetwijfeld een veel groter gebied bezetten, waardoor het nóg lastiger wordt om hem te bestrijden.
Kortom, de Amerikaanse president geeft toe dat hij ISIS in het verleden heeft onderschat,
maar blijft dat vervolgens gewoon doen. Geen wonder dat Amerikaanse kiezers
hem niet langer vertrouwen en bang zijn dat hij er een puinhoop van maakt.
Het enige goed nieuws is dat het einde van Obamas presidentschap razendsnel nadert en dat zijn opvolger
vrijwel zeker wél Amerikaanse grondtroepen naar het Midden-Oosten zal sturen. We hoeven dus nog maar een jaar of twee toe te kijken hoe de Amerikaanse president ISIS in staat stelt om te overleven. Daarna kan er eindelijk écht worden ingegrepen.