Ongeloofwaardige kritiek Hillary Clinton op Obama

Geen categorie11 aug 2014, 9:00

Hillary Clinton heeft zich in een interview met Jeffrey Goldberg van The Atlantic geprofileerd als een neconservatieve havik ten koste van haar eigen president, Barack Obama. In dit interview levert Obama's oud-minister van Buitenlandse Zaken een rechtse kritiek op de buitenlandse politiek waar ze van 2009 tot 2013 zelf verantwoordelijk voor was. Heel geloofwaardig is dat allemaal niet.

Volgens Hillary Clinton is de opkomst van ISIS in Irak en Syrië niet te danken aan de Irak-invasie door Bush en Cheney, waar Clinton als senator vóór stemde, maar is de opkomst van de sharia-extremisten het gevolg van de keuze van de Obama-regering om de gematigde oppositie niet te bewapenen. Daardoor is Assad nog steeds aan de macht en hebben de extremisten vrij spel in de oppositie. Als de gematigde oppositie maar in een vroeg stadium gesteund was, dan was Syrië nu een progressieve heilstaat geworden. Is die vrouw niet te oud om nog president te worden als ze dit soort onzin goedkope kritieke uitkraamt. Na de rampzalige interventie in Irak wil Hillary haar fout in Irak nog een keer herhalen in Syrië door een stabiele dictatuur te vervangen door... Door wat eigenlijk? Sektarisch geweld tussen verschillende facties en een instabiele schijndemocratie of een theocratie? Amerikaanse interventies hebben inderdaad alleen maar goeds gebracht in het Midden-Oosten. Dat heeft mevrouw Clinton inderdaad heel goed gezien!

Volgens mij was het niet onverstandig van Obama na de mislukte miltaire avonturen van de Verenigde Staten in Irak en Afghanistan om heel terughoudend te zijn met militaire interventies, wat Hillary schijnt te suggereren in het interview met The Atlantic zonder het expliciet uit te spreken, in zijn buitenlandse politiek. De Amerikaanse bevolking heeft een grote weerzin gekregen tegen militaire interventies en terecht. Ze zijn uitermate kostbaar - niet alleen in geld maar ook in mensenlevens - en leiden zelden tot goede resultaten. Hillary Clinton schijnt die geschiedenisles gemist te hebben.

Over Israel stelt Hillary Clinton zich ook op als een havik. Obama zou volgens Hillary ten onrechte kritiek hebben geuit op het militaire optreden van de Israelische regering in Gaza. Hoe haalt Obama het inderdaad in zijn hoofd om kritiek durven te uiten op het gepaste geweld van Israël tegen de bevolking van Gaza? Schandalig!!!


I think Israel did what it had to do to respond to the rockets. Israel has a right to defend itself. The steps Hamas has taken to embed rockets and command-and-control facilities and tunnel entrances in civilian areas, this makes a response by Israel difficult.

Israël staat volledig in zijn recht om Gaza helemaal plat te gooien. Israël valt niks te verwijten als het Hillary Clinton ligt. Dit is allemaal de schuld van Hamas:


There’s no doubt in my mind that Hamas initiated this conflict. So the ultimate responsibility has to rest on Hamas and the decisions it made.

Het interview met Hillary wordt pas echt hilarisch als het over de anti-israëldemonstraties gaat in Europa. Die zijn allemaal het gevolg van latent antisemitisme. Er zijn namelijk meer demonstraties tegen Israël dan tegen ieder ander land dat een beroerde staat van dienst heeft op het gebied van mensenrechten. Kritiek op Israël staat in de ogen van Hillary Clinton gelijk aan antisemitisme. Hiermee haalt ze neocons als John Bolton en Dick Cheney niet alleen rechts in, haar kritiekloze houding ten opzichte van Israël is bijna niet meer serieus te nemen. Zo rabiaat en onredelijk is het!

Het moge duidelijk zijn dat Hillary Clinton vastbesloten is om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van 2016. Na dit interview kan daar geen enkele twijfel meer over bestaan. Omwille van haar presidentiële ambities neemt ze nu afstand van Obama. Oud-vicepresident Al Gore nam als presidentskandidaat in 2000 ook afstand van zijn eigen president, maar dat heeft hem uiteindelijk zijn presidentschap gekost. Hillary zou zich hiermee weleens in haar eigen voet kunnen schieten. Hiermee zet ze haar eigen geloofwaardigheid op het spel en komt haar ministerschap van Buitenlandse Zaken onder een vergrootglas te liggen. Ze zal hier nog wel over moeten verantwoorden in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten