NYT: 'Amerika bombardeert ISIS', CNN: het is Irak

Geen categorie07 aug 2014, 23:32

Volgens de favoriete krant van links Amerika is het eindelijk zover.

Het heeft even geduurd - veel te lang zelfs - maar Amerika is volgens de New York Times eindelijk in actie gekomen. Een uur of wat geleden berichtten pro-ISIS en pro-Koerdistan twitteraars dat ISIS-doelen ineens werden gebombardeerd. Door wie was op dat moment niet duidelijk. Het kon Irak zijn... of anders misschien Amerika.

Volgens de Times is het dus de laatste: Barack Obama zou uiteindelijk toch verantwoordelijkheid hebben genomen voor de abominabele situatie in Irak, waar ISIS op grote schaal sjiieten, yazidis en christenen afslacht, en bezig is (of was?) aan een flinke opmars in de gebieden van de Koerden.

American military forces bombed at least two targets in northern Iraq on Thursday night to rout Islamist insurgents who have trapped tens of thousands of religious minorities in Kurdish areas, Kurdish officials said. Word of the bombings, reported on Kurdish television from the city of Erbil, came as President Obama was preparing to make a statement in Washington.

Als dit klopt is het buitengewoon goed nieuws. Eindelijk gebeurt er dan iets om de Koerden te ontzetten en ISIS na het hiernamaals te helpen. 

Jammer genoeg moet ik daar wel een belangrijke aantekening bij maken: het heeft natuurlijk al veel te lang geduurd. Als het Westen (lees: Amerika) enkele weken of zelfs enkele dagen eerder had ingegrepen hadden honderden zo niet duizenden doden voorkomen kunnen worden. Beter laat dan nooit, natuurlijk, maar het moet een belangrijke les zijn voor Obama en co: je kunt het je niet veroorloven om te lang te wachten als extremisten hele landen (of grote gebieden) veroveren.

Overigens ga ik ervan uit dat de Times waarschijnlijk goede bronnen heeft, maar het Pentagon laat weten dat het geen Amerikaanse acties zijn. Als dat klopt - en de NYT er dus naast zit - moet Amerika zich kapotschamen. 

Voorlopig ga ik ervan uit dat het Pentagon om strategische redenen niet wil toegeven dat het hierbij betrokken is. Als het bericht van het Amerikaanse leger toch blijkt te kloppen is de kans dus groot dat het Irak zelf is dat ingrijpt. Dat zou toch ook een plezante ontwikkeling zijn, hoewel beduidend minder plezant dan als Amerika erachter zit. De Amerikanen kunnen ISIS namelijk in weinig tot geen tijd met de grond gelijk maken, in ieder geval zolang ze min of meer als een normaal leger opereren, wat ze de afgelopen dagen en weken hebben gedaan. 

UPDATE:

Het Pentagon ontkent nog steeds dat Amerika erbij betrokken is. Zelfs de 'humanitaire 'droppings' zouden nog niet zijn begonnen. Dat soort hulp zou er komen om de gevluchte yazidische Koerden een beetje te helpen - het gaat dan hoogstwaarschijnlijk vooral om voedsel en drinken. Zojuist werd ook bekend dat Turkse F16's het luchtruim boven het door ISIS veroverde gebied in Irak controleren. 

UPDATE II:

Volgens ABC News is de humanitaire hulp ondertussen begonnen. Fantastisch. Wat is er verder aan de hand? Wie bombardeert wie?

UPDATE III:

Volgens Vaughn Sterling van het CNN-programma The Situation Room zijn de aanvallen uitgevoerd door het Iraakse leger.

Dat zou helemaal niet gek zijn aangezien de Koerden een paar dagen geleden al lieten weten dat premier Nouri al-Maliki ze luchtsteun had beloofd in hun strijd tegen ISIS. De enige bedenking er tegen is dat veel waarnemers het Iraakse leger hier niet toe in staat achten. Daar denk ik zelf wat genuanceerder over, zie de inleiding van mijn stuk.

UDATE IV: 

De New York Times houdt vol dat het de Amerikanen waren - of in ieder geval dat Iraakse (overheids-) bronnen dat zeggen. Ondertussen komt CNN hiermee:

Voorlopig geef ik het voordeel van de twijfel aan CNN.

UPDATE V:

Volgens de NOS was het toch echt Irak.

Als dat zo is, is er toch nog iets van een probleem. Het Iraakse leger is natuurlijk vele malen zwakker dan de Amerikaanse krijgsmacht.

UPDATE VI:

Ik houd het voor gezien voor vanavond, maar kan mededelen dat het waarschijnlijk écht de Iraakse luchtmacht was:

Nogmaals, gezien het feit dat Bagdad de Koerden eerder al had beloofd luchtsteun te geven is dit scenario behoorlijk waarschijnlijk. In dat geval moeten we ons afvragen of de Amerikanen zich er in de nabije toekomst direct mee gaan bemoeien, of dat ze vanaf de zijlijn blijven toekijken, en alleen humanitaire hulp verschaffen en inlichtingen (en wapens) die Irak en de Koerden vervolgens tegen ISIS kunnen gebruiken. 

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten