Tienduizenden doden en een hoop vernietigd cultureel erfgoed later beginnen Amerika en Groot-Brittannië aan een offensief om de genocidale gekken van ISIS tegengas te geven.
Irak. Er is easily geen land ter wereld dat zo hard en diep gevallen is, als Irak en diens hoofdstad Bagdad. In de Middeleeuwen gold het als één van de grote en imposante culturele en wetenschappelijke hoofdsteden van de wereld. Hoe paradoxaal het tegenwoordig ook klinkt: onder de invloed van de islam werd door Irak een enorme bloeiperiode doorgemaakt. De islam gold destijds als inspiratie en verzekerde een tolerant klimaat voor denkers van allerlei stromingen.
Hoe anders is het Irak van de 21e eeuw. Compleet verscheurd en kapotgeschoten door oorlog, corruptie en - misschien wel het meest tragisch van allemaal, gezien de geschiedenis - religieus extremisme moeten de inwoners van Irak van dag tot dag overleven. Niet wetende of zij, of hun geliefden, de dag wel zullen overleven. Ondertussen breekt ISIS allerlei historische kerken, moskeeën en monumenten af. Alles wat niet aan hun grauwe en bloedige definitie van de islam voldoet, gaat tegen de vlakte. Hele periodes uit de rijke Irakese geschiedenis werden gebulldozerd. En als het menselijk is, wordt het verkracht, gekruisigd, onthoofd, standrechtelijk geëxecuteerd of opgehangen. Kinderen en ouderen ontspringen de dans niet.
De wereld heeft een aantal weken verbijsterd toegekeken hoe deze ISIS-Frankensteins hun goddelijke gang gingen in oostelijk Syrië en westelijk Irak. Terwijl Europa net niet alsof de wereld geen andere zorgen had dan het in Oekraïne door Poetins vriendjes neergehaalde Malaysia Airlines-toestel, was het Witte Huis vooral bezig met telefoontjes plegen richting Irakese officials. Achter de schermen werd druk uitgeoefend op premier Maliki om op te stappen, en het conflict zo via politieke middelen te beïnvloeden.
Ondertussen ging ISIS natuurlijk gewoon door met bulldozeren, verkrachten, kruisigen, onthoofden, executeren en ophangen. Christenen, Koerden, andersoortige moslims en uiteindelijk ook Yezidi's vonden in grote getalen de dood. Mede omdat de rest van de wereld zo lang bleef wachten.
Maar uiteindelijk komt daar de langverwachte actie. Amerika zette vannacht drones en traditionele gevechtsvliegtuigen in om ISIS en hun wapentuig te beschieten, en alhoewel er nog geen Britse boots on the ground zijn gesignaleerd kan dat inmiddels ook zo lang niet meer duren. In een vlammend artikel in de Sunday Telegraph schrijft David Cameron:
The creation of an extremist caliphate in the heart of Iraq and extending into Syria is not a problem miles away from home. Nor is it a problem that should be defined by a war 10 years ago. It is our concern here and now, he says.
Because if we do not act to stem the onslaught of this exceptionally dangerous terrorist movement, it will only grow stronger until it can target us on the streets of Britain. We already know that it has the murderous intent.
De regeringsleider die zegt dat zijn land 'here and now' bedreigd wordt, verplicht zichzelf tot militair ingrijpen. Want Cameron heeft gelijk: ISIS zal z'n uiterste best doen om Europa op de knieën te krijgen. Nu blijft het nog bij idiote einzelgängers-aanslagen en het uitdelen van propagandafoldertjes. Maar zodra de tijd rijp is, zullen de bakens worden verzet.
Het zal inmiddels wel te laat zijn om de reputatie van Bagdad nog te redden als verlicht en wetenschappelijk bolwerk. Maar het minste wat de wereld nu kan doen is zorgen dat ISIS niet nog meer slachtoffers maakt, en diens moordlustige regime verder uitbreidt. En zoals altijd: de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk voorop.