Einde oefening voor de jonge klassiek-liberale partij.
Toen Daniël van der Stoep eerder dit jaar Artikel 50 opzette, een nieuwe klassiek-liberale partij, konden veel klassiekliberalen en libertariërs hun geluk niet op. Eindelijk was er een alternatief voor zowel de PVV als de VVD - de ene sociaal-economisch gewoon links, de andere tegenwoordig eigenlijk ook. Het enige verschil tussen die twee partijen was - en is - dat de tweede ietwat fatsoenlijker is dan de eerste. Maar goed, daar word je als echt liberale kiezer ook niet dolgelukkig van; niet als de economische agenda in de praktijk net zo links is als die van de PvdA tenminste.
Geweldig, dus: er veel mensen melden zich aan als lid, en Van der Stoep kreeg meteen veel positieve aandacht op DDS, PowNed en GeenStijl. Hij slaagde er weliswaar niet in om een zetel te bemachtigen bij de Europese verkiezingen, maar A50 won wél een raadszetel in Weesp, Noord-Holland. Daar kwam bij dat de uiteindelijk uitslag (qua percentage) goede hoop gaf voor een mooie toekomst voor die partij.
Helaas heeft Van der Stoep het nadien behoorlijk laten liggen. Wekenlang wordt er vanuit de partij al geklaagd dat hij er totaal geen leiding meer aan geeft en niet eens met zijn eigen mensen communiceert. Prominente leden van Artikel 50 hebben geen idee wat ze moeten doen, met wie ze moeten overleggen, en/of wat de strategie is van de partij. Ze kijken elkaar verdwaasd aan en hebben geen idee wat ze moeten doen. De enigen die nog rustig kunnen doorgaan zijn de mensen van de eenmansfractie in Weesp; die kunnen zich gewoon richten op de plaatselijke politiek en de rest van de partij negeren.
Het gebrek aan leiderschap is des te erger omdat er enkele tijd geleden een vrij hevige richtingenstrijd woedde in de partij, waarbij klassiek-liberalen met politieke ervaring lijnrecht opgesteld stonden tegenover wat feitelijk PVV'ers waren (en zijn). De twee stromingen hadden - en hebben - een heel ander beeld van waar Artikel50 voor hoort te staan en hoe het zich moet presenteren. In zo'n geval zou je denken dat het handig is als de partijleider ingrijpt en duidelijk maakt wat er moet gebeuren. Jammer, maar Van der Stoep deed niets. Hij liet het ze onderling uitvechten en hield zich alleen maar bezig met UKIP, waar hij een baantje probeerde te veroveren.
UKIP was de belangrijkste bondgenoot van Artikel 50. Die partij - die groot en invloedrijk is - gaf A50 toestemming om haar huisstijl te gebruiken tijdens de campagne en verschillende leden maakten duidelijk op Twitter dat Van der Stoep en co hun vrienden waren. Nederlanders werden zelfs opgeroepen om te stemmen op de klassiek-liberalen, en dus niet op andere partijen.
Na die verkiezingen probeerde Van der Stoep volgens zeggen een baantje te veroveren bij UKIP, maar dat is blijkbaar niet doorgegaan. Het afgelopen weekend liet hij namelijk weten dat hij van plan was om over die partij te gaan lekken:
Achter de schermen reageerde UKIP daar blijkbaar op, waarna Van der Stoep aankondigde dat hij dan maar zou wachten tot woensdag (overmorgen dus):
Waarom de politiekleider van Artikel 50, die zoveel te danken heeft aan Nigel Farage, dit zou doen is mij een raadsel - behalve uit wrok dan. Politiek gezien is het een volstrekt domme actie: A50 kan in de komende jaren nog steeds profiteren van de banden met UKIP. Gezien de verkiezingsuitslag zou die steun erg handig zijn; het is voor A50 namelijk helemaal niet zo'n grote stap om daadwerkelijk een Kamerzetel te bemachtigen.
Nou ja: het was geen grote stap. Gezien het gebrek aan leiderschap van Daniel van der Stoep en dit publieke gedreig is Artikel 50 uitgeteld. Er was de mogelijkheid om iets blijvends op te bouwen en daadwerkelijk een rol te spelen in de vaderlandse politiek, maar die kans is onbenut gelaten. Van der Stoep kan zijn club wel officieel dood verklaren - in de praktijk is dat toch al het geval.