Greenpeace zet zichzelf voor schut

Geen categorie29 jul 2014, 10:15
LPF-praktijken.
Oh, oh, oh, het gaat helemaal fout bij Greenpeace. Steeds meer vertegenwoordigers van de radicale rotsblokken in zee stortende milieu-organisatie eisen publiekelijk dat er koppen gaan rollen bij Greenpeace. Met name die van campagnedirecteur Pascal Husting en zijn directe baas Kumi Naidoo, de algemeen directeur van de club.
Husting ging doodleuk met het vliegtuig naar zijn werk en Naidoo verdedigde de keuze om Husting niet per direct te ontslaan. "Constructieve samenwerking en debat zijn de beste manier om het vertrouwen te herstellen, en we vertrouwen erop dat dat gaat lukken," zei Naidoo toen. Typisch regentengedrag natuurlijk.
Dat een campagnedirecteur van Greenpeace niet met het vliegtuig naar zijn werk hoort te gaan - dat strookt namelijk niet met de hoge eisen die zij stellen aan anderen - snapt de baas van Greenpeace in het geheel niet. Vanochtend gebruiken boze stafleden van Greenpeace International de Volkskrant om nog eens flink uit te halen naar de hoge piefen:

Ze willen dat Kumi Naidoo opstapt als algemeen directeur en slechts aanblijft als 'ambassadeur' van het hoofdkantoor. Ook eisen de stafmedewerkers van de internationale afdeling meer transparantie, een betere interne klachtenprocedure, strakker toezicht op het uitbetalen van dubieuze declaraties, milieuvriendelijk privégedrag van medewerkers en het stopzetten van de betaling aan de 'vrijwilligers' van de raad van toezicht, die nu jaarlijks 10- tot 35 duizend euro krijgen.

Er is overduidelijk veel meer aan de hand dan enkel het vlieggedrag van de campagnedirecteur en de verdediging van de algemeen directeur dat het allemaal zo erg niet is. Welke organisatie geeft zijn vrijwilligers in hemelsnaam 35.000 euro mee? En waarom is er geen toezicht op wat zij zelf "dubieuze declaraties" noemen? En waarom doet Greenpeace zo makkelijk over het verlies van 3,8 miljoen euro donateursgeld na het gokken op een wisselkoers?
Naidoo doet intussen alsof zijn neus bloedt. Hij heeft geen plannen om op te stappen en hij heeft ook geen behoefte aan meer transparantie. Een speciale Ombudsman is overbodig, aldus Naidoo. "We hebben een transparant klachtenbeleid." Ja, ja. Het is veelzeggend dat deze ruzie binnen Greenpeace via de media wordt uitgevochten. Het zou mij niets verbazen als het hele gebeuren tot een vertrouwensbreuk en uiteindelijk zelfs tot een scheuring leidt binnen Greenpeace. Typische LPF-praktijken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten