Als er een nieuwe missie naar Afghanistan komt, wil de militairenvakbond AFMP extra geld voor Defensie. Terecht.
"De rek is eruit bij Defensie," zegt Anne-Marie Snels, voorzitter van de AFMP. "Als er een nieuwe Afghanistanmissie komt, stellen we daar forse voorwaarden aan en de enige conclusie kan zijn: er moet geld bij."
Na jaren van bezuinigingen op het departement lijkt dat geen onterechte eis. Nederlandse militairen zitten al in Mali en Turkije. Zonder meer geld is het moeilijk voor te stellen dat ze ook nog eens zonder problemen terug naar Afghanistan kunnen.
De Volkskrant bericht vandaag dat het kabinet nadenkt over een nieuwe missie. Als onderdeel van de NAVO-trainingsmissie 'Resolute Support' zouden 100 tot 150 Nederlandse soldaten in het land politiemensen gaan opleiden. De AFMP wijst erop dat de belasting voor de krijgsmacht echter groter zou zijn, omdat de militairen ook moeten worden afgelost. Voor een missie van 100 tot 150 man zijn al snel 300 soldaten nodig.
De Amerikanen zullen met bijna 10.000 militairen het leeuwendeel van de 12.500 benodigde troepen leveren voor een voortzetting van de aanwezigheid in Afghanistan, nadat eind 2014 het NAVO-mandaat verloopt. De bedoeling is Afghanistan niet hulpeloos achter te laten zoals Irak. Eind 2011 vertrokken alle buitenlandse soldaten uit dat land. Drie jaar later is de burgeroorlog tussen soennieten en sjiieten weer opgelaaid.
Om dat te bewerkstelligen, moet eerst wel een verdrag met Afghanistan worden gesloten. De huidige president, Hamid Karzai, heeft geweigerd zijn handtekening onder zo'n pact te zetten. De Iraakse premier, Nouri al-Maliki, weigerde eerder een soortgelijk verdrag te ondertekenen en zit nu met de gebakken peren. Gelukkig beseffen de beide kandidaten die Karzai willen opvolgen als president dat Afghanistan nog niet zonder buitenlandse troepenmacht kan. Zodra een van hen als winnaar is aangewezen in de presidentsverkiezingen (en dat nog wel even duren, een van de kandidaten beweert namelijk dat de ander met de stemmen heeft gesjoemeld), kan dit worden geregeld.
De Nederlandse soldaten in Afghanistan zouden vanuit de noordelijke stad Mazar-i-Sharif opereren. Ze gaan daar 'inwonen' op de Duitse legerbasis. De Duitsers hebben eerder toegezegd 600 tot 800 troepen te sturen, maar nog geen definitief besluit genomen.
Tijdens een NAVO-top op 9 juli moet Nederland kenbaar maken hoeveel troepen het terug naar Afghanistan wil sturen.