Dat lijkt me het understatement van het jaar.
De Haagse wethouder Eric van der Burg heeft laten weten
niet blij te zijn met de uitspraken van gemeenteraadslid Abdoe Khoulani. Die fundamentalistische moslim liet onlangs namelijk weten sympathie te hebben voor ISIS, de radicale terrorische organisatie die huis houdt in Syrië en Irak, en die andersdenkenden massaal afslacht. Het raadslid schreef eerder het volgende op Facebook:
"Leve ISIS en in shaa Allah op naar Baghdad om dat schorem aldaar aan te pakken."
Khoulani zit niet alleen in de gemeenteraad, maar is ook nog eens lid van het bestuur van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO). Deze stichting wil in Amsterdam een nieuwe islamitische scholengemeenschap beginnen. Een woordvoerder van die groep laat weten: "Het is onwenselijk dat iemand uit het bestuur dit soort uitspraken doet. Het bestuur is verantwoordelijk voor het aannemen van het personeel."
Ja, en dat zegt bijzonder veel over de mensen die Khoulani graag wil aannemen. Een fundamentalist wil zich zoveel mogelijk omringen met gelijkgestemden; dus met mensen die zijn radicale denkbeelden delen en ISIS een pracht van een organisatie vinden. Tenminste, dat is buitengewoon aannemelijk.
Toch is het zorgwekkend dat de woordvoerder de denkbeelden van Khoulani niet bekritseert, maar alleen zijn uitspraken. Als hij het voor zich had gehouden vond de onderwijsraad het blijkbaar dus best dat hij stiekempjes opkomt voor ISIS en vergelijkbare extremistische groeperingen. Waarom komt het toch niet op bij de woordvoerder dat dit het probleem is?
Het Parool legt uit dat de stichting al een... minder dan fris verleden heeft:
De gemeente weigerde vorig jaar de SIO al de benodigde huisvestingsvergunningen af te geven. Deze stichting wilde op dezelfde plek waar eerder het Islamitisch College Amsterdam (ICA) gevestigd was een scholengemeenschap beginnen voor mavo, havo en vwo. Het ICA moest in 2011 op last van het ministerie van Onderwijs de deuren sluiten, omdat het onderwijs onder de maat was. De gemeente liet destijds weten te vrezen dat SIO tegen dezelfde problemen zou aanlopen.
Godzijdank dat de gemeente dit soort stichtingen niet helpt. Toch is het bijzonder problematisch dat de SIO kan bestaan. Aangezien Khoulani er dergelijke denkbeelden op nahoudt is het best aannemelijk dat andere leden van het bestuur zijn mening delen. Er is werkelijk geen enkele reden voor de overheid om dergelijke groeperingen te tolereren. Sterker nog, het is volstrekt onacceptabel dat de SIO niet al verboden is.
Het is tijd voor de regering om in te grijpen. Blijkbaar kan Den Haag dit zelf niet aan. Daarvoor hebben we nou een landelijke overheid: die kan hier iets aan doen en radicalen buitenspel zetten. Verklaar de SIO maar tot fundamentalitische organisatie en verbied haar.