Paus Franciscus: socialistische demagoog

Geen categorie05 jun 2014, 18:59

Stiekem wisten we het al langer. De paus slaapt niet met een bijbel onder zijn kussen, maar het boek Capital in the 21st century van Thomas Piketty. Franciscus is een socialist in hart en nieren en hij steekt dit niet onder stoelen of banken. De paus denkt dat het kapitalisme armoede en ongelijkheid veroorzaakt. Vastbesloten hier iets aan te doen verfoeit hij het kapitalisme en maakt hij misbruik van zijn ambt in de kerk om zijn ideologie te propageren. Het is niet de eerste keer dat de Vaticaan ideeën propageert die tegen het belang van de gewone man in gaan, zo stelde Franciscus’ voorganger vijf jaar geleden dat condooms de Afrikaanse aids crisis zouden verergeren. 

Ongelijkheid is de oorzaak van het kwaad

De paus is een groot tegenstander van economische ongelijkheid en wil nivelleren. Zo zei hij onlangs: “In the case of global politics and economic organization, much more needs to be achieved, since an important part of humanity does not share in the benefits of progress and is in fact relegated tot the status of second-class citizens ” Hij voegde daaraan toe dat de staat zou moeten ingrijpen om inkomensverschillen te verkleinen middels herverdeling. Ook via Twitter propageert hij zijn denkbeelden. Soms lijkt zijn Twitteraccount meer op dat van een marxistische activistengroep. Dit leek vooral zo te zijn toen hij op Twitter het volgende schreef: “Inequality is the root of social evil.” 

De paus heeft gelijk wanneer hij stelt dat veel mensen in barre omstandigheden leven. Echter, het kapitalisme kan dit niet worden verweten, maar de overheden in de desbetreffende landen die corrupt, autoritair en socialistisch zijn wel. Geen enkele andere vorm van economische organisatie heeft zoveel welvaart gebracht als het kapitalisme, een systeem van eigendomsrechten gebaseerd op vrijwillige transacties. Franciscus propageert herverdeling, maar dit is de meest ineffectieve manier voor het verkleinen van de ongelijkheid. We zullen er allemaal armer van worden, niet rijker. Wanneer hij werkelijk wat aan armoede wil doen dient hij overheden te stimuleren om een klimaat te scheppen waarbinnen ondernemen en werken loont. De beste manier waarop overheden zo’n klimaat scheppen is door in te krimpen en zich vooral niet bezig te houden met de economie. Ongelijkheid komt voort uit overheidsingrijpen waarbij rijke individuen en corporaties de macht van de overheid misbruiken in hun voordeel. Zij kunnen dat alleen doen wanneer die macht vooraf bestond. 

Kapitalisme: De nieuwe tirannie 

Franciscus leerde in Argentinië wat armoede was en denkt dat het Argentijnse systeem model staat voor het kapitalisme in de gehele wereld. Het kapitalistische systeem (voor zover dat nog bestaat) noemt hij de nieuwe tirannie. De markt is boosaardig, satanisch en tot niets goeds in staat. Tegelijkertijd denkt de paus dat politici voor een oplossing kunnen zorgen. Zo schreef hij: “I beg the Lord to grant us more politicians who are genuinely disturbed by the state of society, the people, the lives of the poor.” Zijn vertrouwen in politici is naïef te noemen. Zij denken enkel aan politieke belang, niet aan de gewone burger. Neem nu bijvoorbeeld het streven van politici in de VS om het minimumloon te verhogen. Het lijkt er aanvankelijk op dat ze“distubed by the state of society” zijn, maar ze misleiden juist het volk. In het voorbeeld van de VS zal een hoger minimumloon dan ook niet leiden tot meer welvaart, maar tot inflatie en het verlies van banen. De idee dat de macht van de overheid kan worden aangewend ten goede van Jan met de Pet is een mythe. 

Conservatieven begrijpen het katholicisme niet.  

Ook de conservatieven in de VS kunnen een sneer verwachten vanuit het Vaticaan. Met het openlijk pleiten voor een kleinere overheid en minder sociale uitgaven zijn het republikeinen zoals Rand Paul die door het stof worden gehaald. Volgens het Vaticaan begrijpen conservatieven in de VS het katholicisme niet en zouden zij zich meer moeten inzetten voor gelijkheid in hun eigen land. Kardinaal Maradiaga: “But now they are trembling before the book of Piketty.” Het boek van Piketty kan dus op positieve recensies rekenen van Rome. Ze kunnen dan wel stellen dat de conservatieven in de VS niets begrijpen van het katholicisme, maar één ding is zeker: het Vaticaan begrijpt niets van economie. 

Bekijk al mijn blogs of volg mij op Twitter

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten