De vrije keuze in de zorg verdwijnt helemaal niet.
De beroepsvereniging van huisartsen roept vandaag haar leden op het werk een uur neer te leggen. Dit uit protest tegen de 'dreigende' aanpassing in de Zorgverzekeringswet die het verzekeraars mogelijk moet maken om contracten af te sluiten met slechts een beperkt aantal artsen. Volgens de huisartsen komt de vrije artsenkeuze daarmee in het geding.
Hoeveel artsen met de staking meedoen, is onduidelijk, hoewel verwacht wordt dat ook apothekers, fysiotherapeuten en tandartsen het werk neerleggen.
De werkonderbreking is vooral bedoeld om patiënten te waarschuwen. Die zouden zich niet realiseren wat hen te wachten staan. De beroepsvereniging van huisartsen vindt het "onaanvaardbaar" dat door een verandering in de wet patiënten mogelijk niet meer naar hun eigen huisarts kunnen of hun behandeling zelf moeten betalen.
Stel je voor, betalen voor je eigen zorg. Dat moeten we toch niet willen?
Waar gaat het nu helemaal om? Het kabinet denkt erover na om zorgverzekeraars niet langer te verplichten zorg te vergoeden bij zorgverleners waarmee ze geen contracten hebben afgesloten. Het selectief inkopen van zorg leidt namelijk tot een verbetering van de kwaliteit. Niet iedere zorgverlener kan alles goed doen. Het is beter dat zorgaanbieders zich specialiseren. En het leidt tot minder kosten. Vandaar dat de premies de afgelopen paar jaar nauwelijks zijn gestegen en bij enkele verzekeraars zelfs dalen. (Hoewel dat ook te maken heeft met de verhoging van het eigen risico.)
Dat kan tot inperking van de keuzevrijheid leiden, maar niemand die daartoe wordt gedwongen. Wie een goedkope verzekering wil, zal genoegen moeten nemen met minder keuze. Wie volledige keuzevrijheid wil behouden, zal iets meer moeten betalen. Dat is verre van onredelijk. Sterker, dat is juist heel eerlijk.
Het is ook niet waar dat patiënten binnenkort niet meer naar elke huisarts kunnen. De vraag is alleen of hun verzekeraar ieder huisartsbezoek nog vergoedt. Nu kost een huisartsbezoek de wereld niet. Wie per se naar een huisarts wil waar zijn of haar verzekeraar geen contract mee heeft, kan dat natuurlijk gewoon doen.
In de praktijk zullen de meeste consumenten eerder kosten willen besparen en dus genoegen nemen met een beperktere keuze. Dat is slecht nieuws voor de huisartsen, want zij moeten dan plots voor contracten dingen met de zorgverzekeraars en onderling concurreren voor klanten. Dat willen ze liever niet, althans, dat wil de beroepsvereniging van huisartsen klaarblijkelijk niet. Die gaat liever op de oude manier verder, dat is een stuk makkelijker geld verdienen. Dat de patiënt echter baat heeft bij meer marktwerking in de zorg, daar gaan deze huisartsen aan voorbij.