Opluchting voor pensioengerechtigden?
Zoals ik al herhaaldelijk heb geschreven, bestaat onder vele pensioengerechtigden de vrees dat hun zuur verdiende pensioengelden worden geïnvesteerd in duurzame energieprojecten, zoals windmolenparken. Maar de ervaring leert dat investeringen in projecten die afhankelijk zijn van permanente subsidiëring bijzonder riskant zijn. Want op enig moment wordt de subsidiestekker er natuurlijk uitgetrokken. Het resultaat is massaal vermogensverlies.
Tot voor kort was dit scenario slechts theorie. Maar de laatste tijd is het grimmige werkelijkheid geworden, waarbij de faillissementen ons om de oren vlogen en er verliezen zijn geleden niet van miljoenen, niet van miljarden, niet van tientallen miljarden, maar van honderden miljarden! Zie voor de rampzalige ervaringen in Duitsland en Spanje
hier en
hier.
Deze bedragen zijn onvoorstelbaar. Zou dat de reden zijn geweest dat de reguliere media in ons land maar hebben nagelaten daarover te berichten? (Maar misschien heb ik wat gemist.)
Maar nu begint er toch iets te dagen. Onder de titel, 'Grootste pensioenbeheerder houdt vast aan fossiele energie', rapporteerde Jeroen Trommelen in de Volkskrant:
Nederlands grootste pensioenbeheerder gaat niet beleggen in windparken op zee. Waar in het buitenland beheerders inzetten op duurzame energie, houdt APG vast aan de fossiele variant.
De Nederlandse pensioenbeheerder APG, die beleggingen beheert van vijf pensioenfondsen, waaronder het ABP, zal voorlopig niet investeren in windparken voor de Nederlandse kust. De techniek van offshorewindturbines is te jong en de bijdrage van de subsidiërende overheid is te onzeker om aan de rendementseisen van het fonds te voldoen. ...
De opstelling is een tegenvaller voor het kabinet, dat voor de uitvoering van het energieakkoord afhankelijk is van de bereidheid van bedrijven, banken en fondsen om geld te steken in duurzame energie. Om te voldoen aan internationale klimaatafspraken, moet onder meer 11 miljard euro worden geïnvesteerd in duizend windturbines in windparken op zee.
De grootste pensioenbeheerder ziet daar dus geen brood in. Investeringen in alternatieve energiebronnen zoals wind en zonnekracht 'zijn voor een groot deel afhankelijk van subsidies en belastingvoordelen', stelt APG. 'Dat is geen solide basis voor beleggingen op lange termijn'. ...
De pensioenbeheerder heeft nu ongeveer 1 miljard euro belegd in hernieuwbare energie, vooral in bestaande windmolens op land. Het gaat om 0,3 procent van het belegde vermogen. In 2013 zijn geen nieuwe investeringen in duurzame energie of infrastructuur gedaan. 'Er zijn geen voorstellen langsgekomen die aan de kwaliteitseisen voldoen.' ...
Dat zal een hele opluchting zijn voor de pensioengerechtigden van deze fondsen.
In een vorige functie was de auteur van dit artikel, de Volkskrantjournalist Jeroen Trommelen, een fervent apostel van het broeikasevangelie en heeft hij actief bijgedragen aan een maatschappelijk en politiek klimaat waarin het geldverslindende klimaatbeleid kon gedijen. Het zal hem dus waarschijnlijk pijn hebben gedaan om dit artikel uit zijn pen te wringen. Gelukkig heeft zijn journalistieke professionaliteit het daarbij gewonnen van zijn groene bevlogenheid. En als er één schaap over de dam is volgen er meer. Er is dus nog hoop!
Voor mijn eerdere DDSbijdragen zie
hier.