Hoewel de aandelenmarkten positief gereageerd hebben op de maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB), lijken de draconische maatregelen van ECB-president Mario Draghi het einde van de euro in te luiden. Nog geen twee weken geleden kondigde onze minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem aan dat de eurocrisis voorbij was en nu bewijst het paniekvoetbal van de ECB het tegendeel.
De euro is een gedrocht, erger dan de Europese Unie. Het is wel gemakkelijk dat je geen geld hoeft te wisselen als je naar een ander Europees land gaat, maar dat voordeel valt in het niet bij de negatieve bijeffecten van de euro. Nationale economieën kunnen geen eigen economische politiek voeren en hebben niet de mogelijkheid de rente op hun valuta naar boven of beneden bij te stellen. Verder kunnen zij het schuldenniveau op hun begrotingen niet zelf bepalen. Hierdoor zijn de sterke landen genoodzaakt bij te springen en de zwakke landen te helpen, wat een negatief effect heeft op hun economie. Griekenland is daar maar één voorbeeld van.
Het erge hiervan is niet dat deze landen steun krijgen, maar dat die steun de landen niet structureel helpt.
Diversiteit tussen de Europese landen en hun economie is een feit. Dus alle pogingen van Draghi, hoe extreem die ook zijn, zullen mislukken. Dat hij deze vreemde maatregelen neemt, bewijst dat de ECB in paniek en radeloos is. 400 miljard euro in de economie van Europa pompen en de rentevoet verlagen naar 0.15%, met als bedoeling de krimp van de Europese economie op te vijzelen, is een grote misstap. Draghi hoopt dat de banken meer geld zullen uitlenen aan bedrijven en hierdoor economische groei te bevorderen. Dit werd direct gelogenstraft door de ING. Een woordvoerder liet weten: "Wij hebben genoeg geld in kas en zullen ondanks de maatregelen van de ECB geen geld uitlenen aan bedrijven die het niet terug kunnen betalen."
Verder hoopt Draghi dat de waarde van de euro daalt en dat de Eurozone beter kan concurreren met andere landen buiten de zone. Ook dat is een illusie. Hij pompt 400 miljard euro in de economie en je zou zeggen dat dit vanzelf tot inflatie leidt en een waardedaling van de euro en hogere rente. Maar nee, meneer Draghi verlaagt kunstmatig de rente. Dus het helpt natuurlijk niets.
Wel heeft deze negatieve en kunstmatige renteverlaging effect op de pensioenen. Er is wel geld genoeg in de pensioenkas, maar omdat de rente laag is kunnen de pensioenfondsen geen rendement meer maken en moeten zij de uitkeringen verlagen en de premies verhogen. De laatste drie jaar hebben gepensioneerden meer dan 6% van hun inkomen moeten inleveren en sommigen nog meer. Binnen twintig jaar hebben zij 40% minder inkomen, maar waarschijnlijk ligt dat percentage nog hoger. Daar heeft u wel minstens dertig jaar voor gespaard. Als u aan uw pensioen toe bent en wordt veroordeeld tot de bedelstaf, weet u hoe dat komt: door de euro.