De Hond: 'CDA net zo groot als VVD'

Geen categorie08 jun 2014, 10:20

In zijn peiling van deze week zet Maurice de Hond frontaal de aanval in op de Politieke Barometer.

Opiniepeiler Maurice de Hond is normaal vrij uitgesproken over zijn verwachtingen voor verkiezingen, en ja, soms zegt hij het één en ander over andere pollsters, maar hun uitslagen écht bekritiseren door ze van tafel te vegen omdat ze volstrekt ongeloofwaardig zijn? Nee, dat doet hij eigelijk nooit.

Tot vandaag. Zie hier de titel van het persbericht waarin hij zijn meeste recente peiling bekend maakt: 

Peiling: VVD gelijk met CDA en niet 2 x zo groot zoals bij Politieke Barometer.

Vervolgens legt hij uit:

Die uitslag van de Politieke Barometer staat volledig haaks op de uitslagen van de laatste twee verkiezingen waarbij het CDA ruim boven de VVD eindigde.

Ipsos, het bureau dat de Politieke Barometer produceert, maakt volgens De Hond stelselmatig twee fouten: ten eerste onderschat het 't CDA continu, en ten tweede wordt de populariteit van de VVD juist overschat. Zie hier het bewijs voor die stlling. 

U ziet daar inderdaad dat de Politieke Barometer de VVD steeds te hoog inschat en het CDA juist te laag. Opmerkelijk... maar het is misschien wel nog opmerkelijk dat hetzelfde geldt voor De Hond. Hij heeft dezelfde fouten gemaakt, alleen zijn de verschillen tussen de voorspelde uitslag en het daadwerkelijke resultaat minder groot dan bij Ipsos. 

Vervolgens kijkt De Hond is zijn rapport van vandaag even terug op de uitslagen van de verkiezingen voor de Tweede Kamer, die voor de gemeenteraadsverkiezingen en die voor het Europees Parlement. Misschien dat er daar iets 'fout' zit, waardoor De Hond het CDA juist per ongeluk groter maakt dan het is in zijn TK-peilingen:

Nu is het zeker niet zo dat bij de peiling voor de uitslag van de Tweede Kamer de uitslagen ongeveer gelijk zouden moeten zijn aan de uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen of die van de Europese Parlementsverkiezingen. Twee componenten zijn daarbij van belang. Het grote verschil in opkomst tussen die van deze beide verkiezingen en de Tweede Kamerverkiezingen (dit keer resp. 20% en 37%). En de partijen die aan de verkiezingen deelnemen. Bij de Gemeenteraadsverkiezingen hebben de lokale partijen een grote aanhang (dit keer 28%) en deed de PVV in slechts 2 gemeenten mee. Ook zou het kunnen zijn dat kiezers, zelfs bij een gelijk aanbod aan partijen, bij verschillende verkiezingen verschillend stemmen. Wat dit laatste punt betreft blijkt desgevraagd bij ons onderzoek dat bij de VVD en CDA geen duidelijk verschil is.

Daarbij vallen, aldus De Hond, alweer enkele zaken op:

Conclusie: er is geen enkele reden om aan te nemen dat het eindresultaat voor het CDA anders zal zijn bij parlementsverkiezingen dan die voor de gemeenteraad en Europa. Die partij komt er langzaam maar zeker gewoon weer bovenop, terwijl de VVD flink heeft moeten inleveren, wat niet zo gek is gezien de nachtmerriecoalitie die de liberalen zijn aangegaan met de PvdA. Als je dan nog steeds 40 zetels of meer hebt in de peilingen is Nederland écht verloren.

Hieronder de hele peiling.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten