1. Home
  2. Burgeroorlog' in Irak is een oorlog tussen Iran en Saudi-Arabië

Burgeroorlog' in Irak is een oorlog tussen Iran en Saudi-Arabië

Geen categorie14 jun 2014, 15:14
De 'burgeroorlog' in Irak is net zomin een burgeroorlog als de oorlog in Syrië. Want het barst er van de buitenlandse strijders en zelfs regionale en wereldmachten bemoeien zich ermee.
Assad en de zijnen worden door Iran en in mindere mate door Rusland gesteund, terwijl ISIS en andere soenitische groepen van Saoedi-Arabië en andere golfstaten hulp krijgen.
Ook kijkt Turkije veel weg bij terreurgroepen die Assad bevechten. Nu Irak steeds meer het daadwerkelijke grootschalige conflictgebied word, staan feitelijk de Iraniërs en haar bondgenoten rechtstreeks tegenover Saoedi-Arabië en haar bondgenoten. Een al eeuwenoud conflict in de islam tussen de sjiitische en soennitische stromingen. Dit conflict loopt al sinds 1979 op toen de islamitische revolutie in Iran er een islamitische theocratie van maakte. Sindsdien sluimert het en explodeerde al een paar keer eerder in Libanon en Irak, en natuurlijk de laatste twee jaar in Syrië.  
Toch heeft het nu een nieuwe dimensie bereikt. De soennieten staan zwaar bewapend en vol zelfvertrouwen voor de poorten van Bagdad terwijl de hoogste sjiitische geestelijke van Irak oproept tot een oorlog tegen deze soennieten. Wat er nu anders is dan de laatste drie decennia is dat Iran direct troepen naar Irak kan sturen omdat er haast geen grens meer is en de sjiitische premier van Irak elke hulp juist toejuicht. Ook steunt Iran Assad en in Libanon Hezbollah. Dit terwijl ook Saoedi-Arabië nu vrij makkelijk haar bondgenoten kan helpen. Het is weliswaar iets moeilijker voor Saoedi-Arabië om direct contact te leggen door geografische barrières als het is voor Iran, maar de haast onuitputtelijke rijkdom van het land compenseert enorm veel. 
Ook het feit dat Amerika oorlogsmoe is en al helemaal geen zin meer heeft in Irak sterkt de beide islamitische geloofsstromingen tot meer actie en risico. 
Tevens heeft Amerika een soort nieuwe Koude Oorlog met de Russen en zit dat land niet echt te wachten op een 'tweede front'.  
De Europeanen zijn als een lammetje dat met lieve oogjes kijkt naar de sjiitische en soennitische wolfen in de hoop dat het met rust wordt gelaten als het maar lief genoeg kijkt.
De situatie kan dus niet echt op een grootste militaire interventie rekenen van het Westen. Op zich is dit ook goed want de beide partijen haten het Westen zelfs nog meer dan dat ze elkaar haten!
Het lijkt er dus op dat de oorlog in Irak en Syrië en wellicht ook Libanon een zeer langdurig conflict gaat worden maar dat het ook een steeds internationale karakter zal gaan krijgen. De Russen zullen waarschijnlijk hun steun aan Iran en Syrië gaan opvoeren en ook de druk op Oost-Oekraïne willen houden. Terwijl Amerika mondjesmaat de 'rebelen' helpt maar weet dat die eigenlijk nog barbaarser zijn dan hun 'vijanden' (Dat zijn geen leuke bondgenooten!). 
De Saoedi's zullen hun leger versnelt moderniseren en nog meer bondgenoten zoeken in de regio, terwijl Iran nog sneller zal werken aan een atoombom.
Deze 'doorbraak' voor ISIS is niet 'gewoon' een nieuw conflict. Het is een belangrijke zet in het geopolitieke schaakspel tussen de Iraniërs en de Saoedi's. Hoe het spel zal uitspelen weten we nog niet maar Europa is een ongewilde zwakke en naïeve pion op het bord met haar open grenzen en islamitische massa-immigratie. Zij importeert hiermee een eeuwenoud conflict dat ook haar zal kunnen verscheuren. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten