Nederlaag voor neoconservatieve controlestaat van Bush, Cheney en Obama

Geen categorie08 mei 2014, 12:00
Gisteren heeft de House Judiciary Committee unaniem, met 32-0 stemmen, gestemd voor plenaire behandeling van de USA Freedom Act, één van de meest vergaande wetsvoorstellen om de spionagepraktijken van de NSA aan banden te leggen. De USA Freedom Act is een overwinning voor de voorvechters van privacy en civil liberties en een grote nederlaag voor de neoconservatieve Controlestaat van Bush, Cheney, Obama, Plasterk, Hennis, Opstelten en Teeven. Volgens de American Civil Liberties Union is de stemming van de House Judiciary Committee over de USA Freedom Act een historische doorbraak in het denken over inlichtingen- en veiligheidsdiensten en antiterreurwetgeving. Met de USA Freedom Act wordt een einde gemaakt massale verzameling van metadata. Deze data kunnen alleen worden doorzocht bij telecombedrijven met een gerechtelijk bevel.
De USA Freedom Act is een voorstel van Afgevaardigde James Sensenbrenner uit Wisconsin, ironisch genoeg ook auteur van de dubieuze Patriot Act. Sensenbrenner was dolblij over de unanieme steun in de House Judiciary Committee voor de USA Freedom Act:

“The bottom line is that the amended Freedom Act makes it crystal clear that Congress does not endorse bulk collection and ensures American civil liberties are protected,”

De behandeling van de USA Freedom Act stond maandenlang stil. Na een compromis, waardoor het wetsvoorstel minder vergaand is dan eerst, is de USA Freedom Act unaniem aangenomen door de House Judicary Committee. Echte Die Hard NSA-critici vinden de USA Freedom Act niet ver genoeg gaan, maar burgerrechtenorganisaties als de American Civil Liberties Union steunen het wel ondanks dat het geen perfect wetsvoorstel is.
The USA Freedom Act is het hartverwarmende voorbeeld van samenwerking tussen hele linkse Democraten en uiterst conservatieve Tea  Republikeinen, vooral van de Tea Party. Deze bonte coalitie tussen de linker- en de rechterflank van het politieke spectrum zorgden er vorig jaar bijna voor dat Obama en zijn NSA financiering werd onthouden. Alleen de autoritaire law-and-order-types en loyalistische krachten in beide partijen steunen de extreme veiligheidsaanpak door de NSA nog. Gelukkig is er in de VS geen sprake van totale partijdiscipline zoals we die in Nederland kennen. Het verzet tegen de NSA loopt gelukkig door partijpolitieke scheidslijnen heen.
Obama wil de NSA dan niet indammen, ondanks allerlei betekenisloze speeches dat hij de NSA wil hervormen, maar hij heeft wel altijd zijn mond vol van bipartisanship. Bij een overweldigende meerderheid van Republikeinen en Democraten in beide kamers van het Congres heeft Obama weinig keus. Hij zal dan de USA Freedom Act wel moeten ondertekenen, waarna de USA Freedom Act inwerking treedt.
Naast de USA Freedom Act ligt er ook nog een wetsvoorstel van de Inlichtingencommissie van de Senaat en het Huis, de bakermat van NSA-apologisten, die de huidige dubieuze spionagepraktijken van de NSA, die mogelijk ongrondwettig zijn, legaliseert. Hopelijk is dit voorstel kansloos in het Huis en de Senaat.
De wereld is ingrijpend veranderd sinds de onthullingen van Edward Snowden. Door zijn onthullingen kijken we nu heel anders aan tegen privacy en veiligheid. Zonder Snowden was er geen publieke herwaardering geweest van privacy en burgerlijke vrijheden die zijn geofferd aan het neoconservatieve altaar van staatsveiligheid. De USA Freedom Act mag dan ook best wel gezien worden als eerbetoon aan Edward Snowden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten