Tijdens het eerste Nieuwsuur-debat tussen de Europese lijsttrekkers ontweek D66-lijsttrekker Sophie in 't Veld een vraag in zijn geheel: welke Europese belasting wil D66 invoeren? Kijkt u maar naar het filmpje op 1:30 en 5:50.
D66 en Groenlinks zijn de twee partijen die in de Stemwijzer hebben ingevuld dat zij een directe Europese belasting willen invoeren. De andere partijen niet. Groenlinks geeft aan een belasting op bedrijfswinsten en extra milieubelastingen te willen. D66 schrijft dit in een toelichting:
D66: Eens
"Op dit moment besluiten ongekozen technocraten over de Europese begroting voor zeven jaar. Dat is een schimmig proces met onverstandige uitkomsten. Denk bijvoorbeeld aan de tientallen miljarden die opgaan aan landbouwsubsidies. In plaats daarvan wil D66 een helder systeem waarin mensen kunnen volgen wat er met hun geld gebeurt. Daarbij hoort een op groei gerichte EU-begroting, waarover verantwoording moet worden afgelegd."
Dit is nog nietszeggender dan het lijkt: want het invoeren van directe belastingen is een grote stap. Op dit moment krijg je een belastingaanslag van de Nederlandse overheid (een blauwe envelop) en een OZB-aanslag van je gemeente. D66 stelt voor dat je een derde envelop krijgt, met een handtekening van Guy Verhofstadt - de fractievoorzitter van onder andere D66 en VVD samen - eronder en het verzoek om geld over te maken naar Brussel. Zeg maar een extra blauwe envelop met sterren erop.
Daarover kan het Europees parlement dan beslissen. En u weet: belastingen gaan omhoog maar niet omlaag en Nederland heeft 26 van de 751 leden in het nieuwe Europese Parlement. Dus al zijn ze allemaal tegen een belasting of belastingverhoging, hij kan er dan toch komen omdat anderen het dan willen.
Op dit moment heeft de EU als rechtstreekse inkomstenbron alleen de douaneheffingen. Dat is logisch, want de EU is ook een douane-unie en je mag goederen vrij vervoeren binnen de Unie. Verder dalen douaneheffingen bijvoorbeeld omdat daarover in internationaal verband (WTO) afspraken gemaakt worden.
De Unie heft dus aan de grenzen. Ook gebruikt de EU de kartelboetes als inkomstenbron. Die zijn zo hoog, dat ze zelfs Microsoft afschrikken. Maar verder krijgt de EU een klein deel van de geïnde btw en een deel op basis van het Bruto Binnenlands Product. Daarmee zijn er grenzen aan wat de Unie kan doen. Als het belasting kan heffen, dan kan het ook meer plannen uitvoeren. Als Verhofstadt en Van Baalen dan samen de Syrische oppositie willen bewapenen, dan hebben zij daarvoor plotseling ook middelen tot hun beschikking, die ze op een creatieve manier daarvoor zouden kunnen gebruiken.
Herinnert u zich de slogan "No taxation without representation" nog? Dat was het begin van de Amerikaanse revolutie, de tea party. Ze wilden daar geen belasting betalen zonder vertegenwoordigd te zijn in een parlement en riepen dus de onafhankelijkheid uit. Hier lijkt het omgekeerde te gebeuren. Er is een parlement, dus moeten er belastingen komen die het parlement mag heffen.
Het zou wel mooi zijn als Sophie in 't Veld voor 22 mei vertelt welke belastingen dat zijn: mag de EU straks inkomstenbelasting heffen? Of gaat het om de winstbelasting op bedrijven? Ik ben benieuwd of ze durft te vertellen welke inhoud haar blauwe envelop met gele sterren heeft.