De regering wacht nog een onderzoek af. Hoeveel onderzoeken zijn er nodig voor er in Nederland naar schaliegas kan worden geboord?
Minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) liet vrijdag aan de Tweede Kamer weten dat er tot zeker begin volgend jaar geen proefboringen naar schaliegas komen. Er wordt eerst milieuonderzoek gedaan. Op grond daarvan komt de minister met een zogenoemde structuurvisie, waarin staat in welke gebieden eventuele proefboringen naar schaliegas kunnen plaatshebben. Tot die structuurvisie er ligt, en dat kan wel even duren, gebeurt er niets.
Vorig jaar is echter ook al onderzoek gedaan naar schaliegas en daaruit bleek dat het volkomen veilig uit de grond kan worden gepompt.
Hetzelfde bleek uit tal van onderzoeken in de Verenigde Staten, waar al op grote schaal naar schaliegas wordt geboord. De federale milieudienst van Amerika, de Environmental Protection Agency, de Bureau of Oil and Gas Management van de staat Pennsylvania, waar veel schaliegas wordt gewonnen, en de Oil and Gas Conservation Commission van de staat Colorado kwamen allemaal tot dezelfde conclusie: schaliegas is veilig. De angst voor aardbeving en grondwatervervuiling is onterecht.
Toch blijven milieuactivisten zich tegen schaliegasboringen verzetten. Dat lijkt inmiddels meer te maken te hebben met een algemene weerzin tegen fossiele brandstofwinning dan schaliegas in het bijzonder. Partijen als GroenLinks en de PvdA zien wel wat in een verbod, wat onder meer in Frankrijk is afgekondigd.
Dat zou onverstandig zijn. Er zit schaliegas in de Nederlandse bodem. Als dat op een veilige manier uit de grond kan worden gehaald, waarom zouden we onszelf dan in de voet schieten en afhankelijk worden van import?
Die kant gaan we namelijk op. De gasvelden in Groningen raken leeg en het verzet tegen gasboringen neemt in de provincie toe. Als de productie terugloopt, betekent dat ook minder inkomsten voor de staat. Als die dan niet bezuinigt, en daartoe zijn weinig politici bereid, betekent dat nog meer lastenverzwaringen voor de burger.
Algemeen wordt aangenomen dat de vraag naar aardgas de komende jaren blijft stijgen, ook in Nederland. Daarnaast kan Nederland een belangrijke rol spelen in de doorvoer van gas naar Duitsland en andere landen in Europa. Schaliegaswinning is de beste manier om aan die toenemende vraag te voldoen.
Het alternatief is gas importeren uit Rusland. Dan zouden we niet alleen meer betalen voor gas, maar worden we ook afhankelijk van een land dat de uitvoer van brandstoffen maar wat graag gebruikt voor politieke doeleinden.
De keuze is helder. Waarom blijft het kabinet treuzelen?