Nederlanders gaan niet meer naar de kerk, maar dat betekent niet dat 'we' niet langer gelovig zijn.
Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat Nederland weliswaar is ontkerkt, maar dat 'we' nog altijd gelovig zijn. Alleen geven we een andere invulling aan ons geloof. Zeg maar: het ietsisme.
Interessant is dat, ondanks de propaganda vol atheïstische denkbeelden, slechts tien procent van de Nederlanders zich atheïst noemt. Dat percentage is sinds 1970 gelijk gebleven. Dit terwijl het aantal kerkgangers sindsdien fors is afgenomen.
In 1970 rekende nog 60 procent van de Nederlanders zich tot een kerkgenootschap, in 2012 (de laatst bekende cijfers) is dat amper 30 procent. Van degenen die zich tot een kerkgenootschap rekenen gaat nog maar 10 procent met enige regelmaat naar de kerk. In 1970 was dat nog ruim 50 procent.
"Voor veel Nederlanders lijken de kerken als een soort openbare nutsbedrijven te fungeren: niet bedoeld om je activiteiten er voortdurend op af te stemmen, maar om er gebruik van te maken als dat nodig is, bij een huwelijk of begrafenis bijvoorbeeld, bij nationale gebeurtenissen of collectieve rouwverwerking," constateert het SCP. Daarnaast zijn kerken én kerkgangers bijzonder actief als vrijwilligers.
Het is nauwelijks te geloven, maar zelfs het SCP is nu zo ver dat het erkent dat kerken en andersoortige religieuze instellingen zowaar een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. Jammer genoeg zijn er dus alleen niet veel mensen die naar de kerk gaan. Ouderen gaan nog wel, maar jongere generaties beleven hun geloof op een heel andere manier - één die niet afhankelijk is van kerkautoriteiten.
Opmerkelijk is trouwens dat het aantal zeer gelovige en actieve jonge christenen toeneemt. Jammer genoeg worden die meteen neergezet als 'neofundamentalisten,' waarmee het SCP en de media een beeld scheppen van gevaarlijke christenen die abortusklinieken en homostellen in de fik steken, terwijl niets minder waar is. Ze houden zich gewoon meer aan de officiële voorschriften van het christelijke geloof. Anderen hebben daar absoluut geen last van.
Dat is dus het negatieve aan de berichtgeving, voor de rest kunnen we hier blij mee zijn. Nederland is nog altijd een joods-christelijk land, ook al denken ze daar in de grachtengordel heel anders over. Gelukkig maar: het zou bijzonder slecht voor ons zijn als het fundament van onze beschaving wordt weggeslagen.