Christelijke partijen laten NAVO-bondgenoot in de steek

Geen categorie17 apr 2014, 19:00

Het CDA en de ChristenUnie kiezen een bijzonder ongelukkig moment om aan de inzet van Patriot-raketten in Turkije te twijfelen.

Terwijl het kabinet gevechtsvliegtuigen, een fregat en een mijnenjager beschikbaar stelt om de oostelijke NAVO-bondgenoten gerust te stellen, zaaien het CDA en de ChristenUnie twijfel over de Nederlandse betrokkenheid. Zij weten namelijk nog niet of ze met een verlenging van de inzet van Nederlandse Patriot-raketten aan de Turks-Syrische grens kunnen instemmen.

CDA'er Raymond Knops, voormalig luitenant-kolonel bij de Luchtmacht, vraagt zich af of Turkije geen dubbelrol speelt en in het geniep aanvallen in het naburige Syrië ondersteunt. "Als een NAVO-bondgenoot een land helpt met Patriots, mag je verwachten dat dat land zich houdt aan de afspraken en dat het het conflict niet verergert."

Joël Voordewind van de ChristenUnie spreekt die zorg nog duidelijker uit. Hij wijst op een aanval op een christelijk Armeens-Syrisch dorp, net over de grens met Turkije. De Armeniërs betichten de Turken ervan die aanval te hebben gesteund. Voordewind vindt dat die aantijgingen moeten worden onderzocht, voordat zijn partij een eventuele verlenging van de Patriot-missie kan steunen.

Als de beschuldigingen waar zijn, zouden we inderdaad nog eens twee keer na moeten denken over de inzet van afweersystemen in Turkije. Die is immers bedoeld om Turkije tegen aanvallen vanuit Syrië te beschermen, waar al drie jaar lang een burgeroorlog woedt; niet om het de Turken makkelijker te maken om zelf aanvallen uit te voeren.

Uit een geluidsopname die vorige maand op YouTube verscheen, bleek dat Turkse leiders in ieder geval hebben gesproken over de mogelijkheid om een Syrische aanval uit te lokken, opdat zij zogenaamd uit zelfverdediging actie konden ondernemen. De Turkse regering ontkende aanvankelijk dat de geluidsopname echt was, maar stelde toch een onderzoek in naar het lek.

Er is vooralsnog echter geen enkel bewijs dat Turkije daadwerkelijk een aanval heeft ondernomen of op het punt staat Syrië binnen te vallen. Nederland kan daar achter de schermen best vragen over stellen, maar wanneer politici publiekelijk een bondgenoot afvallen en de indruk wekken dat Turkije niet te vertrouwen is, doet dat af aan de solidariteit binnen de NAVO. Die solidariteit kan uitgerekend nu niet ter discussie staan. Het ziet er naar uit dat Rusland onrust probeert te stoken in het oosten van Oekraïne. Andere voormalige Sovjet-staten, die nu lid zijn van de NAVO, maken zich grote zorgen — niet alleen over de bedoelingen van Rusland, maar ook over de bereidheid van Westerse bondgenoten om hen te hulp te schieten wanneer Rusland hen bedreigt. De kans dat Rusland zo'n avontuur durft aan te gaan neemt toe op het moment dat de NAVO verdeeld lijkt. De uitspraken van Knops en Voordewind dragen daar helaas aan bij.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten