De nieuwe generatie D66'ers wordt klaargestoomd op de middelbare school.
De hersenen van pubers hebben nog vele jaren nodig voordat ze het volwassendom bereiken. Geen wonder dus dat uitgerekend D66 populair is onder pubers die naar de middelbare school en het mbo gaan. Volgens de Scholierenverkiezingen van het instituut ProDemos krijgt D66 bijna 19 procent van de stemmen van die scholieren (er deden meer dan 22.000 mee met de 'verkiezingen').
19 procent is nogal veel, als je je bedenkt dat 19 procent gelijk is aan ongeveer 30 Kamerzetels. Kerncitaat van Telegraaf.nl:
Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2010 hadden de democraten de steun van 12,7 procent van de scholieren. De VVD bleef ongeveer gelijk op 18 procent. De lokale partijen boekten een flinke winst, van 12,5 naar 17,5 procent. De PvdA was 4 jaar geleden nog de lievelingspartij van de scholieren, maar de sociaaldemocraten zakken nu van 21,3 procent naar 17 procent.
De PVV kreeg overigens 16,6 procent van de stemmen van scholieren die in Den Haag wonen (een van de twee gemeenten waar kiezers op de PVV kunnen stemmen morgen). Overigens is de VVD weer het populairst onder basisschoolleerlingen, gevolgd door lokale partijen en PvdA, D66 en CDA. Scholieren denken waarschijnlijk als eerste aan D66 omdat D66 het onderwijsthema heeft gekaapt. Bovendien weten scholieren vrijwel nooit hoe de echte wereld in elkaar steekt.
Daar is niks mis mee, maar het is een verklaring waarom D66 zo populair is, terwijl de partij van Pechtold eigenlijk nergens voor staat. Ja, ze zijn links-liberaal, dus een beetje VVD-achtig en een beetje PvdA-achtig. En soms een beetje GroenLinks-achtig. Maar als je mij zou vragen: "Waar staat D66 voor?", dan moet ik het antwoord schuldig blijven. D66 is niet meer voor de gekozen burgemeester bijvoorbeeld of referenda. Gelukkig mag je in Nederland pas vanaf je 18e stemmen, zullen we maar zeggen.